У ПАРЄ назвали Луценка й Тимошенко політв'язнями

П'ятниця, 27 січня 2012, 08:15

Глава фракції соціалістів, депутат ПАРЄ зі Швейцарії Андреас Гросс вважає, що Юлія Тимошенко, Юрій Луценко й Валерій Іващенко є політв'язнями.

Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

"Сьогодні я маю визнати: так, вони є політичними в'язнями", - сказав він.

"Даний статус припускає наявність упередженого суду, коли суддя приймає рішення виходячи з політичних переваг або ґрунтуючись на телефонному праві, а не на дійсній юридичній базі, що відповідає Європейській конвенції з прав людини", - вважає Гросс.

Він також повідомив, що ПАРЄ незабаром розпочне підготовку спільної доповіді про політичних ув'язнених у Європі. "І частина цього документа буде присвячена Україні - країні, у якій сьогодні, на жаль, теж є такі ув'язнені", - сказав він.

"Я підкреслю, що для мене справа Тимошенко - це тільки вершина айсберга. Звичайно, ми переконані - те, що відбулося з Тимошенко, заслуговує на критику (на адресу влади). Але вона лише символізує фундаментальні проблеми в Україні", - вважає Гросс.

"Її випадок - приклад того, як Кримінальний кодекс стає інструментом влади й досягнення політичних цілей", - додав він.

Депутат підкреслив, що "політичні помилки колишніх членів уряду мають каратися саме політичним шляхом".

"Якщо ви зробили таку помилку, ваші опоненти повинні переконати народ, що на наступних виборах вас варто викинути із влади й віддати її комусь іншому... А застосовувати до колишніх політиків кримінальне покарання можна тільки в тому випадку, якщо вони дійсно зробили явне кримінальне діяння", - підкреслив Гросс.

"Потрібно, щоб політик займався шахрайством або украв щось, або зґвалтував когось! Якщо ж Тимошенко погодилася на високу вартість газу, щоб покласти прибуток собі в кишеню, вам необхідно чітко й скрупульозно довести це!" - заявив депутат.

Він підкреслив, що "це повинна зробити справедлива, незалежна юридична система, що припускає кілька рівнів апеляції".

"Але у випадку Тимошенко в мене складається враження, що президент Янукович особисто діяв як суддя. А суд по її справі був занадто далекий від стандартів незалежної юстиції, він не відповідав рівню нормального європейського суду", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...