Луценко подав до суду США на Пшонку й Кузьміна

Понеділок, 30 січня 2012, 11:17

Екс-глава МВС України Юрій Луценко подав на генпрокурора країни Віктора Пшонки й декількох його підлеглих до американського суду.

Про це повідомляє агенція РАПСІ з посиланням на документ.

У позові, поданому у Федеральний суд округу Колумбія, Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди, сума якої в заяві не уточнюється.

В обґрунтування підсудності справи американському суду позивач наводить Закон про правопорушення щодо іноземних громадян, що дозволяє розглядати в США порушення прав людини закордоном.

Луценко обвинувачує відповідачів у порушенні його права на недоторканість особи шляхом незаконного арешту й необґрунтовано довгого утримання під вартою. Крім того, екс-глава МВС стверджує, що під вартою його піддавали нелюдському й принижуючому його достоїнство ставлення.

На думку представників Луценка, до їхнього довірителя ставляться "як до найнебезпечнішого злочинця", хоча всі інкриміновані йому діяння носять ненасильницький характер.

"Луценка утримують у варварських, жорстоких, нелюдських і принизливих умовах. Відповідальних за це варто було б віддати під суд, навіть якби в цій клітці сиділа тварина, а не людина", - відзначають адвокати.

"Цей суд, на відміну від Європейського суду у справах людини, розглядає позов не до держави в цілому, а до конкретних осіб. Я впевнений, що відповісти можуть і фальсифікатори кримінальної справи з Генпрокуратури і судді, що приймали антиконституційні рішення. До того ж персонально", - заявив Луценко.

Крім Пшонки відповідачами у позові виступають його перший заступник Ринат Кузьмін, а також співробітники генпрокуратури Сергій Войченко й Антон Зінченко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування