Філарет розповів, як Європа і США врятували його церкву від ліквідації

Неділя, 5 лютого 2012, 18:09

У 2011 році на УПЦ Київського патріархату чинився тиск з боку Московського патріархату за сприяння влади.

Про це заявив у суботу в ефірі 5 каналу голова УПЦ КП Філарет, повідомляє ЛІгаБізнесІнформ.

Однак, за словами патріарха, українські патріотичні сили, а також Європа і США допомогли його церкві захиститися.

"Дійсно були в минулому році такі спроби під впливом Московського патріарха, і взагалі Москви в цілому. Тому що патріарх поставив собі за мету ліквідувати розкол в Україні. А ліквідувати розкол, значить, мають на увазі нас, Київський патріархат, тому що в їхніх очах ми розкольники", - сказав Філарет.

"І що значить ліквідувати - значить знищити, приєднати до Московського патріархату. Тому й почалося це, ліквідація розколу, - перетягування наших парафій до Московського патріархату, перетягування духовенства, і цьому сприяла влада", - зазначив він.

"Але виявилося, що це справа не така проста, та Київський патріархат може захищатися. На захист нашої церкви повстала не тільки сама церква, а й патріотичні сили, громадські організації, політичні партії не тільки в Україні, але і Європа стала захищати, і Америка, тому що порушуються тим самим права людини, релігійні права. І Європа, і Америка стали на захист прав людини", - сказав Філарет.

Він також підкреслив, що сьогодні влада хоч і не сприяє УПЦ КП, але не заважає.

"В результаті з цього нічого не вийшло - Московський патріархат до себе приєднав лише кілька парафій, а тим часом до нас теж перейшли чимало. Тому і влада побачила, що це завдає шкоди нашому суспільству і державі, бо породжує нестабільність, якої і так в Україні достатньо. І тому до кінця 2011 - початку 2012 року вийшли на те, що влада хоч і не сприяє нам, але не заважає", - зазначив глава УПЦ КП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...