Для Солани Україна – одна з найбільших фрустрацій життя

Субота, 14 квітня 2012, 19:46

Колишній верховний представник ЄС з питань закордонної політики і політики безпеки Хав’єр Солана сумнівається, що Україна стане членом Євросоюзу.

"Для мене Україна є однією з найбільших фрустрацій мого життя", - сказав він у Вашингтоні, повідомляє Радіо Свобода.

"Я був задіяний в переговорах під час Помаранчевої революції. Помаранчевий період розпочинався гарно, але це тривало дуже коротко. Війна між Юлією Тимошенко та Віктором Ющенком була дуже важкою та жорстокою. Нині ми маємо Ющенка, який сидить удома, втративши всю політичну силу, і Юлію Тимошенко, яка сидить у тюрмі. Янукович, який програв перші вибори, нині є президентом країни", - констатував Солана.

Він відверто заявив, що український політичний клас є незрілим і слабким, політичні інституції України хиткі.

"Для мене це велике розчарування тому, що Україна могла б досягти набагато більшого. Українську ситуацію ускладнює її політичний клас, який є нижчим від середнього рівня, а також несумісність її політичних гравців. Також маємо дві частини України, східну і західну, одна з них тяжіє до Європи, друга більше до Росії", - сказав колишній представник ЄС.

Він навів Польщу як приклад країни, яку можливість стати членом ЄС спонукала трансформуватися. Водночас Україна, за його словами, не хотіла чи не змогла змінити себе до європейського рівня.

Тому Солана запевнив: така країна, як Сербія, буде частиною Європейського Союзу, натомість він "не певний щодо Грузії та України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News