Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Литвина, всупереч закону, продовжують ховати статки депутатів

Понеділок, 23 квітня 2012, 18:14

Всупереч законодавству, апарат Верховної Ради відмовився надати копії декларацій про доходи народних депутатів.

Про це ідеться у заяві руху "Чесно", які отримали письмову відмову.

"Прикриваючись законом про захист персональних даних, апарат Верховної Ради відніс дані про майно народних депутатів до "конфіденційних" та відмовився надати інформацію", - йдеться у заяві руху.

"Це черговий приклад грубого порушення апаратом парламенту закону "Про доступ до публічної інформації", який можна вважати свідченням небажання вести діалог із громадськістю", - додали активісти.

"Ця відмова є особливо цинічною, оскільки Апарат вирішив свідомо проігнорувати прямі норми двох законів", - заявив юрист Дмитро Котляр.

Ідеться про статтю 6 закону "Про доступ до публічної інформації" та статтю 5 закону "Про захист персональних даних", які чітко і однозначно визначають, що декларації депутатів не є конфіденційними.

"Вони є відкритими, та не можуть бути обмежені в доступі - чіткіші та зрозуміліші формулювання важко уявити", - заявив Котляр.

Він наголосив на абсурдності відмови задовольнити інформаційний запит, адже у будь-якому разі, згідно з законом "Про засади запобігання і протидії корупції", майнові декларації депутатів повинні бути оприлюднені у друкованих виданнях.

"Тобто за дивною логікою апарату Верховної Ради, надрукувати ці відомості в парламентській газеті можна, але надати їх на запит - ні. Це, між іншим, є порушенням того ж таки антикорупційного закону, стаття 16 якого забороняє посадовим особам відмовляти в інформації, надання якої передбачено законом", - вважає юрист.

Активісти руху звернулися до керівника головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента Дениса Іванеска з проханням сприяти в отриманні даних про доходи депутатів та збираються оскаржити відмову апарату парламенту у суді.

Запит до апарату ВРУ було надіслано в рамках громадського аудиту, що здійснює громадянський рух "Чесно" спільно з Комітетом Виборців України.

На додаток до запиту до Апарату парламенту 9 квітня активісти руху "Чесно" надіслали народним депутатам 450 особистих звернень із проханням надати майнові декларації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування