Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович хоче обмежити Раду

Субота, 28 квітня 2012, 13:31

Президент Віктор Янукович пропонує обмежити Верховну Раду в правах, пов'язаних з впливом на суддів при їх обранні безстроково.

Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій незалежності суддів вніс Янукович у суботу в парламент.

Про це повідомив радник президента - керівник головного управління адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов. На брифінгу в суботу він зазначив, що президент пропонує внести зміни в закон про судоустрій і в регламент Верховної Ради.

"Глава держави виходить з того, що, фактично, парламент, як і президент, має церемоніальну функцію, тобто функцію фіксації призначення суддів без якогось впливу", - сказав він.

За словами Портнова, у зв'язку з цим пропонується призначати суддів в парламенті без обговорення.

Крім того, президент пропонує обмежити в правах прокурорів-членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) у впливі на суддів.

Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій незалежності суддів він вніс також у суботу.

"Передбачається, що прокурори, які входять до складу ВРЮ, будуть обмежені у своїх певних правах. Закон пропонує, що за зверненням Генпрокуратури, перевірка яких відомостей щодо суду не зможе здійснюватися і навіть ініціюватися прокурорами до тих пір, поки судове рішення не дійде до найвищої судової інстанції", - сказав Портнов.

Крім того, він повідомив, що має бути змінений принцип формування ВРЮ відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. У той же час, за його словами, дану норму можна змінити шляхом внесення змін до Конституції.

"Більшість складу ВРЮ повинно формуватися виключно за рахунок суддів", - додав Портнов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: