Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров: "Ми не настільки багаті, щоб дозволяти собі такі енерговитрати"

Четвер, 10 травня 2012, 12:00

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству енергетики й вугільної промисловості створити програму підвищення енергоефективності.

"На першому плані для нас – питання енергозбереження і енергетичної незалежності України", - сказав він, відкриваючи засідання уряду.

"Ми не можемо витрачати величезні ресурси так неефективно, як зараз, і відволікати їх від вирішення соціальних проблем. Нагадаю, тільки за російський газ завдяки кабальному контракту ми переплачуємо стільки, скільки на рік коштує вся охорона здоров’я в країні", - заявив прем’єр.

"Додайте, що за оцінками експертів, щорічний обсяг втрат національної економіки від неефективного – порівняно з європейськими показниками – енергоспоживання оцінюється на рівні 15-17 мільярдів доларів США", - додав Азаров.

За його словами, "при середньосвітовій величині енергоємності валового внутрішнього продукту 0,2 кілограми нафтового еквіваленту на 1 долар США, рівень енергоємності для ВВП України – 0,41, в два рази вище".

"Очевидно, що ми не настільки багаті, щоб дозволяти собі такі енерговитрати", - наголосив Азаров.

За його словами, причина їх, перш за все, у застарілих технологіях, які програють у порівнянні з європейськими.

"Не можна, звичайно, сказати, що в нас нічого не робиться в сфері енергозбереження. З 2010 року спостерігається стабільне зменшення енергоємності ВВП… Але темпи нас абсолютно не задовольняють", - зазначив прем’єр.

"Насамперед, нам треба активізувати державне стимулювання енергоефективних проектів в усіх галузях економіки, усіх форм власності", - сказав Азаров.

Однак він зазначив, що "програм багато, а прогресу мало, тому час переглянути наші підходи, відмовитися від того, що буксує і зосередитися на успішних рішеннях".

"Доручаю Мінекономрозвитку разом з Міненерго узагальнити результат реалізації програм з енергоефективності та створити модернізовану єдину державну програму. Підкреслюю, що саме енергоефективність – це єдина можлива база модернізації вітчизняної промисловості", - заявив прем’єр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: