Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром про переговори з Україною: точка неповернення пройдена

Вівторок, 22 травня 2012, 09:51

Черговий раунд переговорів між "Газпромом" і українським Міненерго про зниження ціни газу й створення консорціуму на базі ГТС закінчився нічим.

Про такі результати переговорів, що пройшли в понеділок, пише газета Комерсант-Україна.

Російська сторона заявила, що їй не було зроблено нових пропозицій, а в Міненерго кажуть, що зосередяться на зниженні закупівель російського газу. 

Високопоставлене джерело в Міненерго стверджує, що головний предмет розбіжностей - оцінка вартості газотранспортної системи.

Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує $4,2 млрд. Але Україна готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly.

Раніше система двічі оцінювалася: в 2007 році — в $24,8 млрд, а в 2009 році — в $9,9 млрд. 

Як розповів співрозмовник видання в "Газпромі", учорашні переговори показали, що сторони в принципі не можуть домовитися.

"Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких рухів немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму",- говорить співрозмовник у монополії.

Це підтверджує й джерело  в українському Міненерго, що заявляє, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу.

"Ми найбільший ринок збуту російського газу у світі, так ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як "Газпром" заговорить, коли ми відмовимося від покупки цих обсягів",— сказав співрозмовник видання. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування