Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Влада намагається закрити українські супутникові канали на догоду російським?

Вівторок, 12 червня 2012, 16:02

Наприкінці червня влада намагатиметься закрити українські супутникові канали на догоду російським.

Таку думку висловив генеральний директор телеканалу "ТВі" Микола Княжицький  блозі на УП.

За його словами, саме тоді планується винести на друге читання Законопроект N6523 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо врегулювання авторського права і суміжних прав".

Проти цього законопроекту у медіа уже висловлювалися із різних причини різні депутати та оглядачі. Його критикували і Леся Оробець на "Телекритиці" у статті "Війна за медіа: імперія атакує" і народний депутат України Володимир Каплієнко. Цей законопроект, поданий Максимом Луцьким називають "Законопроектом про інтернетцензуру".

"Але насправді, влада, через цей законопроект хоче ввести тотальну цензуру у медіа. Народний депутат від Партії Регіонів Орест Муц вніс до законопроекту поправки, згідно з якими всі українські супутникові телевізійні канали у примусовому порядку зобов'язані будуть закодувати свій телевізійний сигнал", - пише Княжицький.

"А у випадку, якщо телеканал свій сигнал не закодує, Орест Муц пропонує карати їх найвищою мірою покарання, яка може бути застосовано до мовника – позбавлення ліценції на мовлення. Цю поправку, як і законопроект у другому читанні, депутати планують прийняти наприкінці червня, коли всі люди будуть стежити за футболістами, а не за народними обранцями", - додав він.

За словами Княжицького, це означає, що 22 % громадян України, які згідно із статистичними даними дивляться супутникове телебачення, будуть позбавлені можливості дивитися українські телеканали. У селах таких громадян – 33%.

"Очевидно, що дивитимуться вони ОРТ, РТР, НТВ та інші російські канали, оскільки російську мову вони розуміють, а канали ці, на супутнику незакодовано. Окрім того, буде позбавлено можливості дивитися українські телеканали мільйони українців-заробітчан та українців, які мешкають у діаспорі", - написав він.

Княжицький нагадав, що кодувати чи не кодувати сигнал – завжди є власною ініціативою та рішенням мовника, держава не вправі впливати на це рішення. Саме тому BBC, CNN, Euronews, Al Jazeera, Deutsche Welle та безліч інших телеканалів не закодовуються.

"Примусове кодування супутникових сигналів скоріше за все вигідне по-перше "Зеонбуду", декодер якого ніхто не хоче купувати, бо люди дивляться телебачення через супутник, а по-друге, російським каналам", - наголосив Княжицький. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування