У "Freedom House" кажуть, що Україна може осоромитися і впасти до рівня Росії

Середа, 13 червня 2012, 16:30

Чемпіонат "Євро-2012" може перетворитися на сором для української влади, вважає керівник "Freedom House" Дейвід Креймер.

В інтерв’ю "Голосу Америки" він зазначив, що "бути господарем чемпіонату Європи з футболу повинно було бути моментом гордості для України".

"Натомість ми бачимо, що люди задаються запитанням: чому чемпіонат проводять в Україні, коли в країні є політичні в’язні, звучать повідомлення про расизм? У цій ситуації Євро-2012 має потенціал перетворитись на сором для влади в Україні", - заявив Креймер.

Президенту "Freedom House" здається, що нинішнє керівництво не здатне і не хоче вирішувати наявні проблеми, не поважає базові свободи громадян.

"Ми бачимо нездатність і небажання уряду України вирішувати проблеми з вибірковим переслідуванням", - заявив він.

"Ми порушували це питання під час візиту в Україну на найвищому рівні. Я сподівався, що вихід з ситуації буде знайдено. Але Генеральна прокуратура України відкриває нові справи проти Тимошенко, останні – за звинуваченням у причетності до вбивства Щербаня", - зазначив Креймер.

"Я не кажу, що Тимошенко повинна мати імунітет, але те, як вони проводять розслідування, я б сказав переслідування її, Луценка та інших, не викликає жодної довіри. Якщо немає підстав, вони не повинні тримати цих людей у тюрмі, і таки сподіваюсь, що вони знайдуть шлях звільнити їх рано чи пізно", - заявив він.

Водночас, Креймер відзначив, що попри "намагання уряду придушити активність громадянського суспільства", українське громадянське суспільство набирає сили.

"Після останнього візиту в Україну я відчув, що активність суспільства зростає. Громадянське суспільство у 2011-му було у депресії, розчароване і не бачило альтернатив, але тепер, здається, вони перетворюють це розчарування на мобілізацію. Громадянське суспільство вийшло з пасивної стадії, і це надзвичайно позитивний розвиток", - сказав він.

За словами Креймера, цей розвиток надзвичайно важливий на фоні активізації громадського руху у Росії.

"Те, що відбувається в Україні – надзвичайно важливо для Росії і навпаки. В обох країнах діють режими, які не поважають базові свободи, які переслідують опозицію, які саджають за ґрати лідерів опозиції. У цьому сенсі ми бачимо багато спільного, але я сподіваюсь, Україна не впаде до рівня Росії", - сказав керівник "Freedom House".

"У нашому аналізі Україна визнається як "частково вільна", але ситуація погіршується. Росію ми визнаємо "не вільною" країною. Але я не хочу, щоб Україна впала до рівня Росії, а хотів би, щоб Росія піднялась до рівня України, і обидві країни почали рухатись у позитивному напрямку", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...