Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники просять Януковича про незалежне розслідування катувань

П'ятниця, 29 червня 2012, 16:33

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International і Українська Гельсінська спілка вимагають створити незалежну систему розслідувань випадків катувань у міліції та місцях позбавлення волі.

З таким зверненням вони звернулися до президента Віктора Януковича, повідомляє ВВС Україна.

Правозахисники вважають, що коли злочини працівників міліції чи виправних закладів проти громадян розслідують представники правоохоронної системи, говорити про об'єктивність немає підстав.

Як твердять в Українській Гельсінській спілці, за останні роки у відділеннях міліції фізичного болю було завдано сотням тисяч громадян України.

А за даними Харківської правозахисної групи, жертвами насильства від міліції лише у 2011 році стали майже мільйон громадян.

Голова Української Гельсінкської спілки Євген Захаров сказав ВВС Україна, що катування в міліції носить масовий характер, і ця тенденція щороку поширюється.

"Отримання свідчень в міліції за допомогою катувань є одним з найпоширеніших методів отримання зізнань. Крім того, в закритих установах теж відбуваються події, які можна кваліфікувати як катування. Це відбувається в слідчих ізоляторах, зокрема Лукьянівському СІЗО у Києві. Це відповідає дійсності", - твердить правозахисник.

За його словами, правозахисники нарахували 24 засоби незаконного отримання зізнань.

"Це "слоники", "ластівки". Коли людину підвішують і руки заводять таким чином, щоб вона відчувала нестерпний біль. А "слоник", це коли одягають протигаз і перекривають повітря. А інколи ще і цигарку підсовують, і людина задихається. Або просто б'ють", - розповів Захаров.

У той же час, речник міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук сказав ВВС Україна, що заяви правозахисників є значно перебільшеними.

"Правозахисні організації роздмухують проблему щодо катувань до космічних масштабів. Є відповідна статистика в прокуратурі. Якщо і трапляються факти, то порушуються кримінальні справи. Дані, що їх наводять правозахисні організації про жертви катувань або застосування фізичного насильства – вони не витримують критики. Звичайно, є приховані випадки психологічного чи фізичного насильства, і МВС неодноразово заявляло про неприпустимість таких порушень", - каже речник МВС.

За словами Поліщука, якщо і є такі випадки, то щодо порушників застосовуються серйозні процесуальні рішення.

У МВС твердять, що минулого було порушено 30 кримінальних справ за перевищення повноважень працівниками міліції і зафіксовано п'ять фактів, які можна кваліфікувати як катування. Разом з тим, у міністерстві кажуть, що міліції не відомі факти, коли катування призводили до смерті.

Як відомо, минулого року в Києві в одному з райвідділів міліції внаслідок побиття помер студент Ігор Індило. Справу про його смерть відправили на додаткове розслідування після протестів рідних і близьких.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...