У звіті Freedom House засудили корупційну аферу Межигір'я

Четвер, 5 липня 2012, 17:24

Матеріали у ЗМІ про "екстравагантну" зону відпочинку в Межигір’ї, побудовану для Віктора Януковича, ставлять під сумнів моральне право глави держави очолити антикорупційну кампанію.

Про це йдеться звіті Freedom House за липень 2012 року.

"Розрекламована владою антикорупційна кампанія не викликає довіри. Її використали для виправдання переслідувань політичних опонентів нинішньої влади", - йдеться у звіті.

За деякими оцінками, вартість резиденції наближається до $100 мільйонів.

На думку експертів, подібна ситуація в європейських демократіях спричинила б великий скандал, завдавши непоправної шкоди політичній кар’єрі, а то й призвівши до її кінця.

З часу оприлюднення попереднього звіту Freedom House найбільш вартим уваги моментом експерти відзначають так звану "фамілізацію", тобто роль родинних зв’язків у зміцненні влади та корупції в Україні.

"Цей термін....показує, як посадовці, зокрема Янукович і його оточення, не просто збагачувалися при владі, а їхні родичі ставали заможними та впливовими з дивовижною швидкістю", - сказано у звіті.

Як приклад, експерти називають Олександра Януковича, старшого сина Президента, який привернув значну увагу своїми бізнесовими операціями.

"Стоматолог за освітою, він потрапив до переліку ста найбагатших людей України у 2011 році та як президент "Менеджмент ассетс компані" (МАКО) перебуває в центрі політичних і економічних схем, що зміцнюють правління Президента Януковича надійними друзями", - пишуть експерти.

"Під час спілкування з представниками громадянського суспільства ми дійшли висновку, що дедалі безсоромніша діяльність представників панівної еліти та членів їхніх родин стає об’єднавчим чинником невдоволення нинішньою ситуацією", - йдеться в звіті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...