Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Окружкоми вчасно не запрацюють?

Середа, 29 серпня 2012, 15:46

Комітет виборців прогнозує несвоєчасний початок роботи окружних виборчих комісій.

Про це на прес-конференції сказав голова правління комітету Олександр Черненко, повідомляють Українські новини.

Він нагадав, що в середу завершується строк, впродовж якого створені окружкоми мали скликати і провести перші засідання.

Відповідно до закону про вибори Верховної Ради, повноваження окружкомів починаються з моменту додавання присяги не менш як 2/3 їхнього мінімального складу на першому засіданні, що проводиться не пізніше, ніж на 3 день після їх створення.

"Уже зараз видно, що окружні комісії вчасно не зберуться. У тому складі, у якому вони зараз сформовані, вони працювати просто не можуть", - підкреслив він.

Зі слів Черненка, станом на 28 серпня понад половини комісій не зібралися на засідання.

Він пояснив це тим, що партії, які висунули лише трохи кандидатів у мажоритарних округах, одержали право вносити подання за кандидатами до складу окружкомів.

Разом з цим вони найчастіше подавали в усі окружкоми списки кандидатів, що складаються з людей, що проживають в одному регіоні і які відповідно не можуть прибути на засідання комісій.

Черненко спрогнозував, що через таку ситуацію почнуться постійні зміни в складі окружкомів.

"Зараз будуть постійні ротації, зміни. Ті партії, які не потрапили в ОВК, будуть звертатися до тих партіям (які мають право подавати кандидатури членів комісій) і банально купувати їх квоти в комісіях", - зазначив він.

Черненко підкреслив, що сформована ситуація є наслідком недосконалості виборчого законодавства.

Як відомо, вибори Ради пройдуть 28 жовтня за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: 225 депутатів обираються за списками партій (для проходження в Раду необхідно подолати бар'єр 5%), ще 225 - у мажоритарних округах.

У середу ВО "Свобода" оскаржила в суді постанову ЦВК щодо формування окружкомів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: