"Батьківщина" принесла списки в ЦВК. Але зареєструвати можуть не всіх?

П'ятниця, 3 серпня 2012, 11:12

Лідери Об’єднаної опозиції "Батьківщина" передали до Центральної виборчої комісії  списки кандидатів у народні депутати для реєстрації.

Про це повідомляє сайт "Батьківщини".

Керівник Центрального виборчого штабу Олександр Турчинов повідомив, що опозиція також внесла заставу, як того вимагає закон.

За його словами, кошти перераховано не тільки за депутатів, які балотуються за партійним списком, а й за кандидатів, які балотуються по мажоритарним округам.

Також Турчинов повідомив, що вже не будуть вноситися зміни до списку кандидатів від опозиції.

"Ніяких змін немає, тому що з’їзд затверджує списки", - сказав він.

Лідери Об’єднаної опозиції також вважають, що включення до списків Юлії Тимошенко та Юрія Луценка "є не лише важливим політичним моментом, а й юридичним".

Зокрема, Яценюк наголосив, що стосовно Юрія Луценка уже є рішення Європейського суду, яке визнало, що його переслідування було незаконними та носило політичний характер.

За словами словами Турчинова, опозиція не бачить підстав для відмови ЦВК у реєстрації списку їхніх кандидатів у депутати.

Водночас у ЦВК повідомили, що можуть зареєструвати не всіх депутатів, повідомляє Лігабізнесінформ.

Рішення Центрвиборчкому про відмову в реєстрації, якщо таке буде прийнято, буде стосуватися не всього списку кандидатів у депутати, а тільки окремих осіб, заявив член ЦВК Михайло Охендовскьий

За його словами, рішення по списках, які принесли 2 серпня, Центрвиборчком прийме не пізніше 8 серпня.

Відповідаючи на запитання про перспективи реєстрації осіб, що не проживали останні п'ять років в Україні, зокрема, сина Миколи Азарова й футболіста Андрія Шевченка, Охендовський відзначив:

"Що стосується вимог закону й Конституції щодо п'яти років проживання на території України як умови для виникнення права бути вибраним, ЦВК звертається у відповідні державні органі щодо підтвердження відомостей про постійне проживання особи на території України упродовж визначного Конституцією строку".

На підставі тих відповідей, які будуть отримані від відповідних державних органів, ЦВК будемо приймати рішення, відзначив Охендовський.

Відповідаючи на запитання щодо долі кандидатур Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, у яких є судимості, Охендовський сказав:

"Як ви знаєте, Конституція забороняє балотуватися кандидатом у народні депутати у випадку, якщо в особи є судимість за здійснення навмисного злочину, не погашена або не знята у встановленому законом порядку. Відносно кожної особи наявність такої підстави перевіряється окремо". 

Коментуючи зауваження про те, що Європейський суд із прав людини, який визнав політичну вмотивованість справи Луценка, Охендовский сказав:

"При прийнятті рішення про реєстрацію кандидатів у народні депутати, ЦВК керується в першу чергу Конституцією й законом про вибори народних депутатів. Наскільки мені відомо, рішень Європейського суду, які стосуються цього виборчого процесу, немає, і в будь-якому разі Конституція на території України має найвищу юридичну чинність". 

Відео ICTV

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування