"Репортери": ЄС має роз'яснити Україні, що з законом про наклеп не буде інтеграції

Середа, 19 вересня 2012, 11:19

"Репортери без кордонів" рішуче засуджують прийняття в першому читанні законопроекту, що криміналізує дифамацію, та вимагають його відхилення.

Про це йдеться в заяві організації.

"Україна повернеться на 11 років назад, якщо повторне включення наклепу до кримінального кодексу буде схвалено. Це йде врозріз із загальносвітовою тенденцією і буде явним порушенням міжнародних конвенцій, які Україна ратифікувала", - йдеться в заяві.

Серед таких конвенцій – Європейська конвенція з прав людини та Міжнародний пакт про політичні та громадянські права.

"Такий поворот до минулого матиме серйозний вплив на свободу інформації в Україні. Журналісти вже мають протистояти багатьом небезпекам і збільшенню самоцензури в новинних організаціях. Тепер вони мають боятися також судового переслідування. В результаті ефекту залякування саме існування незалежної журналістики буде поставлено під загрозу", - стверджують в організації.

"Репортери" закликають єврокомісара з розширення та політики сусідства Штефана Фюле роз'яснити українському уряду, що прийняття цього законопроекту було б несумісним з тіснішою асоціацією з Європейським Союзом.

Як відомо, у вівторок Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект, який передбачає запровадження кримінального покарання за наклеп, в тому числі у вигляд обмеження волі терміном до трьох років.

Україна і ЄС в грудні 2011 року завершили переговори по угоді про асоціацію, але вона досі не підписана. Європейські лідери пов'язують її підписання і ратифікацію з ситуацією з демократією в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування