Європейські спостерігачі вже помітили багато маніпуляцій

Четвер, 27 вересня 2012, 22:42

Європейська мережа організацій з моніторингу виборів (ENEMO) вже помітила багато проблем і маніпуляцій на виборах в Україні.

Таку думку озвучив керівник місії Пітер Новотні в ефірі 5 каналу.

"Окружні виборчі комісії, ми зараз можемо бачити, вони відкриті для наглядачів, але не весь час. У них є закриті сесії, коли вони вирішують всі питання. І також є відкриті, але вони дуже формальні, вони просто показують наглядачам, журналістам і партіям результати уже", - зазначив він.

"Зараз іде дискусія вже, що всі рішення, насправді, приймаються за закритими дверима", - уточнив спостерігач.

Новотні позитивно оцінив заборону "виборчого туризму" - голосування за відкріпними талонами в інших регіонах.

"Ми визнали цей позитивний крок", - додав він.

При цьому він зауважив, що ENEMO "уже помітили багато проблем і маніпуляцій".

"Наприклад, деякі технічні партії висувають одну й ту саму особу, що й партія опозиції, щоб вони не могли працювати в дільничних комісіях. Або представники технічних партій, які подають кандидатів в члени дільничних комісій, від багатьох партій представляється одна особа", - розповів він.

"Ми помітили багато порушень в самій виборчій кампанії: використання адміністративного ресурсу, купівля голосів. І ми бачимо, що закон про вибори не дає ефективнихз важелів, як працювати з тими кандидатами, які порушують закон. І вони отримують лише попередження", - заявив Новотні.

Відповідаючи на питання, як впливає арешт лідерів опозиції Юлії Тимошенко і Юрія Луценка на легітимність результатів, він заявив: "Так. Це є проблема".

Спостерігач також висловив переконання, що якщо на дільницях "використовувати камери, то на них треба також записувати і процес підрахунку голосів".

"Використання відеокамер - це новий крок і він може викликати також деякі негативні моменти, якщо не поклопотатися про конфіденційність голосування, не подбати про те, щоб усі камери функціонували", - зазначив Новотні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування