Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна готує бойових дельфінів - російське ЗМІ

Четвер, 11 жовтня 2012, 10:35

Україна поновила спецпрограму підготовки морських тварин в інтересах Військово-морських сил країни, у тому числі бойових дельфінів.

Про це повідомило РІА "Новости" джерело в силових структурах у Севастополі.

Дельфінів для потреб радянського ВМФ готуваи в Севастополі з 1973 року. Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю й військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника закріпленими на голові зброєю та вибухівкою.

Після розвалу СРСР і розподілу Чорноморського флоту військова частина, у якій готували бойових дельфінів, перейшла українській стороні разом із фахівцями. Дельфіни стали використовуватися в мирних цілях – для лікування дітей-інвалідів.

"Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалін для виконання спецзавдань військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин із пошуку предметів на дні моря", - сказав співрозмовник російського інформагентства.

За його словами, в 90-ті роки деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин.

"Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але й не афішувалася", - заявило джерело.

Співрозмовник повідомив, що у програму підготовки входять заняття з обстеження ділянок моря, де лежать предмети, які цікавлять військових, і позначення їх місцезнаходження буями.

Тварин також тренують за бойовою програмою атак на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться чи ніж, чи пістолет.

"Зараз ми плануємо навчання з протидії атаці диверсантів з метою захисту кораблів у бухті й на рейді", - сказало джерело.

Співрозмовник зазначив, що у 2012 році було проведено декілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами. Головним завданням ставилося виявлення предмета під водою.

"Завдання були виконане, наші дельфіни знаходили предмет і торкалися його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй", - сказав співрозмовник агентства.

На сьогодні у світі існують тільки два центри підготовки бойових дельфінів – це база Сан-Дієго (США) і Севастополь.

Дані про російські програми використання тварин в інтересах ВМФ РФ не розголошуються.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...