У Лутковської просять Януковича ветувати біометричні паспорти

Понеділок, 15 жовтня 2012, 16:52

Експертна рада при представникові Уповноваженого з прав людини закликає президента Віктора Януковича ветувати законопроект, що передбачає введення біометричних паспортів.

Про це йдеться у відповідному зверненні до президента, повідомляє сайт омбудсмена.

На думку експертів, положення закону не відповідають Конституції, суперечать міжнародно-правовим зобов'язанням України та порушують права людини.

Експерти переконані, що прийнятий закон посягає на право людини на приватність шляхом обробки надмірної кількості персональних даних без визначення правомірної мети такої обробки, що суперечить основним документам Ради Європи та Європейського Союзу щодо захисту персональних даних.

Набуття чинності цього Закону може призвести до грубих порушень прав і свобод людини.

Члени Експертної ради дійшли висновку, що Закон необхідно ветувати, адже його доопрацювання – неможливе, оскільки власне його концепція та головні положення суперечать основоположним принципам захисту персональних даних.  

Зокрема, закон суперечить вимогам Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних, Директиви ЄС 95/46 щодо зазначення мети збору персональних даних; порушує право на приватність, створюючи небезпеку тотального контролю над особистістю.

Також деякі положення закону суперечать Податковому кодексу.

Як відомо, 2 жовтня Рада прийняла законопроект, що передбачає введення біометричних паспортів.

Раніше Українська православна церква Московського патріархату, а також Український Гельсінський союз з прав людини закликали Януковича ветувати цей закон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування