Соціологи: більшість мажоритарників стануть союзниками Регіонів

Понеділок, 15 жовтня 2012, 15:48

Соціологи прогнозують, що серед мажоритарників на виборах більше переможуть провладні кандидати або ж більшість мажоритарників зрештою стануть союзниками Партії регіонів.

Таку думку висловили 8 лідерів українських соціологічних служб в експертному опитуванні, результати якого озвучено в понеділок на круглому столі, сказано в прес-релізі Фонду "Демократичні ініціативи".

Так, директор Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович очікує, що кандидатів від влади, від опозиції та самовисуванців пройде "порівну".

Однак він зауважив, що "є самовисуванці від влади і від опозиції, а є від опозиції майбутні тушки…".

Гендиректор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто вважає, що "формально більше пройде самовисуванців, але реально – від влади".

Виконавчий директор КМІС Наталія Харченко відзначила, що "вибори у мажоритарних округах відрізняються значним використанням брудних технологій".

"Формально від влади і опозиції може пройти приблизно однакова кількість кандидатів, але за рахунок самовисуванців і наближених до влади партійних кандидатів перевага буде за владою", - вважає вона.

А президент КМІСу Валерій Хмелько сказав, що "не має уявлення", яких кандидатів у мажоритарних округах пройде більше.

У свою чергу, керівник "Ukrainian Sociology Service" Олександр Вишняк навів такі прогнози: "В округах від ПР від 100 до 130, від опозиції від 30 до 35, від УДАРу – до 15, від Свободи – до 10, від КПУ – до 3, від дрібних партій – 15, самовисуванців – від 40 до 55. Буде мало самовисуванців – переможців".

Заступник директора соцслужби Центру Разумкова Михайло Міщенко також зазначив: "За мажоритарними округами більше місць отримають провладні кандидати (до них можна віднести більшість "високорейтингових" самовисуванців)".

Гендиректор TNS Ukraine Микола Чурилов вважає, що "вочевидь, від партії влади" пройде більше мажоритарників.

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна зазначила, що "в мажоритарних округах відбувається справжня вакханалія, вперше за 10 років відчинилося "вікно" для входу у велику політику, і надто багато бажаючих туди прорватися за будь-яку ціну".

За її словами, результат може бути непередбачуваним, але "у будь-якому разі більшість мажоритарників (за рахунок представників бізнесу, які балотуються як самовисуванці) кінець-кінцем опиняться (формально чи неформально) союзниками Партії регіонів".

Заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський спрогнозував, що в разі зняття менш рейтингових кандидатів "Батьківшиною"/УДАРом "разом з опозицією за ключові законопроекти (у ВР) голосуватимуть близько третини мажоритарників".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування