Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свобода слова в Україні у великій небезпеці – "Репортери без кордонів"

Середа, 24 жовтня 2012, 13:13

"Репортери без кордонів" стурбовані станом свободи слова в Україні напередодні виборів.

Про це йдеться в їхньому прес-релізі під назвою: "Україна: Момент істини для свободи інформації, стурбованість напередодні виборів", пише Телекритика.

"Репортери" вважають, що за останні півроку ситуація погіршилася, і треба зупинити цю небезпечну тенденцію.

24 жовтня в Женеві Рада ООН з прав людини розглядатиме ситуацію в Україні в рамках другого циклу процедури, відомої як Універсальний періодичний огляд.

"Репортери без кордонів", які мають консультативний статус при ООН, подали свою доповідь для цього огляду ще у квітні 2012 року. 24 жовтня вони оприлюднили попереднє підбиття підсумків ситуації в Україні за останні три місяці і звернення до ООН.

"Ми закликаємо членів Ради ООН з прав людини нагадати Україні про дотримання своїх міжнародних зобов’язань і власних обіцянок. Повага до свободи інформації погіршилася до такої міри, що країна зараз знаходиться на поворотній точці", - наголосили "Репортери без кордонів".

Вони висловили переконання, що завданням нових членів парламенту, яких оберуть у цю неділю, буде "не лише утриматися від прийняття репресивних законів у майбутньому, але й зупинити цю небезпечну тенденцію".

"Хоча Україна в останню хвилину й утрималася від запровадження кримінальної відповідальності за наклеп, свобода інформації знаходиться у великій небезпеці. Безкарність осіб, відповідальних за часті випадки насильства проти журналістів, створює атмосферу залякування, яка заохочує цензуру", – йдеться у прес-релізі "Репортерів".

"Важливо, щоб члени Ради ООН з прав людини нагадали Україні про Рекомендацію № 27, яку вона зобов’язалася виконувати у 2008 році, і яка лишається на папері. Рада заявила, що настав час, щоб уряд прийняв "всі необхідні заходи, щоб гарантувати, що всі акти насильства щодо журналістів будуть досліджені, і що відповідальні за них понесуть покарання"", – нагадали "Репортери".

Вони зазначили, що 6 журналістів стали жертвами насильства за останні три місяці і один з них помер. Не менше 25 інших журналістів були позбавлені можливості працювати "більш-менш насильницьким чином", і щонайменше 9 інших отримували погрози.

"Незважаючи на недавній прогрес у розслідуванні зникнення журналіста Василя Климентьєва, безкарність в Україні залишається за правило, починаючи ще зі справи про вбивство Георгія Гонгадзе в 2000 році, що вже стала символом. Крім того, відбулось помітне відновлення тиску на незалежні засоби масової інформації та в редакціях", - відзначили "Репортери без кордонів".

"Такий жалюгідний стан справ негідний країни, яка прийме на себе головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі з січня 2013 року", – підсумували "Репортери".

Як відомо, 20 жовтня у Броварах, що на Київщині, місцеві чиновники перешкоджали роботі журналістів, двом розтрощили мобільні телефони, а одного журналіста заступник голови Броварської райдержадміністрації Микола Миронець скинув вниз зі сходів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування