Омбудсмен розповість у Раді про проблеми на виборах

Понеділок, 12 листопада 2012, 12:57

Офіс уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської підготує доповідь про дотримання виборчого права українців у ході виборів до Верховної Ради.

"Ми готуємо відповідну доповідь", - сказала омбудсмен на брифінгу в понеділок.

Вона повідомила, що її офіс не є суб'єктом виборчого процесу й не має можливості стежити за дотриманням виборчого права громадян на дільницях.

Однак офіс омбудсмена отримував інформацію про хід виборів від громадських організацій – руху "Чесно", Майдан-моніторинг, організації ОПОРА, частково від Комітету виборців України.

Ця інформація, зазначила Лутковська, підсумовувалася й ділилася на дві частини: про проблеми, які виникали у зв'язку з нерозумінням і неправильним тлумаченням закону про вибори, і про проблеми, які носять системний характер і пов'язані з недосконалим законодавством.

Омбудсмен зазначила, що системні проблеми може усунути новий парламент шляхом внесення змін до законодавства.

Лутковська також сказала, що запропонує парламенту внести зміни до закону про вибори народних депутатів.

"Ті проблеми, які носять системний характер, будуть висвітлені в моїй доповіді перед новообраним парламентом для того, щоб змінити до нових парламентських виборів правила гри, поліпшити виборче законодавство", - сказала вона. 

За другим напрямком – проблемами, які вимагають негайного реагування, – буде підготовлена окрема доповідь омбудсмена. 

Лутковська не уточнила, які саме зміни до закону про вибори народних депутатів будуть запропоновані, зазначивши, що першим цю інформацію має отримати парламент.

"Інтерфакс-Україна", "ЛІГАБізнесІнформ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування