ОПОЗИЦІЯ НЕ ВИЗНАЄ ВИБОРИ, але обнулятися не буде

Понеділок, 12 листопада 2012, 17:24

Опозиція не визнає результати виборів, доки опозиційні кандидати не будуть визнані переможцями, і залишає за собою право дострокового припинення повноважень парламенту.

Про це йдеться у спільній заяві партій "Батьківщина", "Свобода" і "Удар".

"Результати парламентських виборів 28 жовтня засвідчили: українська влада втратила довіру українських громадян. Опозиційні політичні сили здобули переконливу перемогу над партією влади. Ми висловлюємо глибоку вдячність Українському народу за таку підтримку", - йдеться в повідомленні.

"Відповідальність за порушення політичних прав та свобод українців на парламентських виборах опозиція і все українське суспільство покладає особисто на президента Віктора Януковича", - зазначається у заяві.

Партії заявляють, що "парламентські вибори 28 жовтня 2012 року не відповідали міжнародним стандартам, зокрема стандартам ОБСЄ та ПАРЄ, були недемократичними, нечесним та непрозорими".

"Оголошені підсумки виборів не відображають реального волевиявлення українців ні щодо кандидатів у депутати за списками політичних партій, ні щодо кандидатів в одномандатних округах", - уточнили політсили.

"Центральна виборча комісія усунулася від контролю за виборчим процесом та всупереч вимогам Конституції України, законів України не забезпечила встановлення реальних результатів виборів", - вказують опозиціонери.

"Центральна виборча комісія ухвалила нелегітимне рішення щодо неможливості встановлення результатів виборів в 94, 132, 194, 197 та 223 одномандатних виборчих округах. А в 11 та 14 виборчих округах оголосила переможцями провладних кандидатів замість справжніх переможців виборів – кандидатів від опозиції, які одержали мандат народної довіри від виборців. Ми доведемо це в Європейському суді з прав людини", - пообіцяли політики.

"Опозиція вимагає від Центральної виборчої комісії реалізувати її законні повноваження та встановити дійсні результати виборів у тих виборчих округах, де оригінали протоколів засвідчили перемогу опозиційних кандидатів", - йдеться в заяві.

"В іншому разі опозиція висловить недовіру членам ЦВК, які самоусунулися від виконання своїх конституційних обов’язків, і вимагатиме зміни складу комісії. Ми ще раз наголошуємо, що не визнаємо результати виборів, доки останній із опозиційних кандидатів, перемога якого була вкрадена, не стане народним обранцем", - зазначили вони.

Крім того, опозиція обіцяє, що "зробить все від неї залежне для позбавлення суддівських мантій та притягнення до відповідальності суддів, що виносили завідомо неправосудні рішення".

"За тиск на виборчі комісії та підкуп їх членів повинні понести кримінальну відповідальність також і організатори фальсифікацій, які обіймають державні посади чи були кандидатами в депутати від влади, разом із членами виборчих комісій, які фальшували виборчу документацію та спотворювали волевиявлення українців", - уточнюється в заяві.

Опозиційні сили обіцяють спрямувати свої зусилля на забезпечення виключно особистого голосування народних депутатів; ухвалення закону про імпічмент президента; ухвалення виборчого кодексу, що передбачатиме проведення парламентських виборів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками; відставку уряду Азарова, міністра внутрішніх справ, керівників правоохоронних структур; відставку генпрокурора; звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів.

Крім того, партії обіцяють "спільне внесення пакету законопроектів щодо боротьби з корупцією та відновлення політичних та соціально-економічних прав і свобод українців, які грубо порушуються владою".

"Ми залишаємо за собою право на адекватні дії, усі конституційні методи і засоби парламентської та позапарламентської боротьби включно з достроковим припиненням повноважень Верховної Ради України VII скликання, проведенням дострокових парламентських та президентських виборів", - йдеться в повідомленні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News