Як спокутати провину перед Луценком - ще подумають

Четвер, 22 листопада 2012, 09:25

Українська сторона й комітет міністрів Ради Європи розроблятимуть варіанти виконання рішення Європейського суду з прав людини у відношенні Юрія Луценка.

Про це сказав постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується скарги Луценка на попереднє затримання під вартою, рішення прийняте і вже має статус остаточного", - зазначив він.

Точицький пояснив, що, відповідно до Європейської конвенції з прав людини, питання виконання рішень ЄСПЛ передаються на розгляд комітету міністрів Ради Європи.

"КМ РЄ у форматі своїх спеціальних засідань буде в співпраці з делегацією України розробляти шляхи належного виконання цього рішення", - повідомив він.

Як відомо, 20 листопада Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) залишив у силі рішення у справі Луценка, відхиливши прохання українського уряду про його перегляд Великою палатою.

Рішення від 3 липня встановлює, що арешт екс-голови МВС порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценкові EUR 15 тис компенсації моральної шкоди.

1 жовтня 2012 року урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ спрямував клопотання у ЄСПЛ про передачу справи "Луценко проти України" на розгляд Великої палати. При подачі клопотання українська сторона посилалася на Конвенцію про захист прав людини й основних свобод від 4 листопада 1950 року.

Луценка затримали 26 грудня 2010 року. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, з тих пір він перебував у Київському СІЗО. Захист Луценка оскаржив у ЄСПЛ арешт екс-міністра.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним у вчиненні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Пізніше його етапували в Менську виправну колонію №91 у Чернігівській області для відбування покарання.

Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів у відношенні водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка й засудив до ще 2 років обмеження волі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: