Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європарламент поділився на два табори щодо України

Середа, 12 грудня 2012, 14:09

У Євросоюзі країни та політики розділилися на тих, які готові йти на певні поступки Києву, і тих, які вважають, що Україна надто проблематична і недостатньо європейська.

Про це кореспонденту Тиждень.ua розповіли у Європарламенті.

Європарламент готується 12 грудня обговорити українське питання. Зокрема, депутати мають визначитися, чи просуватися у напрямку до підписання угод про асоціацію і зону вільної торгівлі з Україною, чи тримати процес замороженим, доки Київ не виконає усіх умов ЄС.

Європарламентарі не виключають, що дадуть українській владі кредит довіри і почнуть готуватися до можливого підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі восени наступного року.

Представник комітету у закордонних справах Європарламенту, британський депутат Чарльз Таннок повідомив Тиждень.ua у Страсбурзі, що зараз у парламенті немає одностайної підтримки закликам до відновлення повноцінного діалогу з Києвом.

Проте депутат сказав, що минулі парламентські вибори в Україні були не такі погані, як побоювалися деякі європейці, – і це дає підстави для просування вперед у питанні євроінтерграції України.

Таннок наголосив, що він та більшість його колег найочевиднішою проблемою вважають ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

За словами британського депутата, вимога їх звільнення, не знімається ЄС, проте не буде ультиматумом для чинної української влади.

"Якщо відверто, я не вважаю, що ми будемо стримувати підписання документів, вимагаючи звільнення. Я особисто закликаю до їх звільнення вже тривалий час, але я вважаю, що ми мусимо визнати, що вибори були кращі, ніж дехто з нас побоювався", - зазначив Таннок.

Європейські політики та посадовці кажуть, що в ЄС зараз вималювалася чітка смуга поділу між тими країнами, які готові йти на певні поступки Києву, і тими, хто вважає її надто проблематичною і недостатньо європейською.

До першого табору зараховують насамперед Польщу, деякі країни північної Європи та частково Британію. В іншому таборі – найвпливовіші країни ЄС – Франція, Німеччина та низка південних країн Європи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування