Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Депутати попередніх скликань отримали безкоштовно більше 800 квартир у Києві

П'ятниця, 21 грудня 2012, 11:00

За роки незалежності народні депутати різних скликань отримали безкоштовно більше 800 квартир у Києві.

Про це пише "Кореспондент".

Довідатися, скільки всього народних депутатів починаючи з 1991 року отримало квартири в Києві, неможливо: апарат парламенту засекретив ці дані.

Але, за словами бютівця Сергія Саса, у перших трьох скликаннях – з 1990-го по 2002-й – усі депутати, що мали право на житло, отримали безкоштовні квартири. За оцінками видання, загалом мова може йти про майже 700 апартаментів.

І хоча надалі депутатський житловий фонд сповільнив зростання – за три наступні скликання видали 129 квартир, - у цілому депутати за роки незалежності могли отримати трохи більше 800 квартир.

За даними Саса, якщо спочатку на столичні квартири могли претендувати лише іногородні, то в середині 1990-х це право надали й киянам, якщо в них офіційно було менше 9 кв. м на одного члена родини. У такому випадку закон дозволив поліпшувати їм житлові умови за рахунок грошових компенсацій.

Спочатку квартири їм видавали або на бульварі Лесі Українки, де сьогодні ціна квадрата житлоплощі становить від $3 тисяч, або в центрі Печерська, на вулиці Панаса Мирного, - там вартість квадратного метра стартує від $4 тисяч.

Далі в хід пішли депутатські будинки на Оболоні, поруч зі станцією метро Мінська, на Лівобережній, а також на вулицях Срібнокільській і Вишняківській, що на Позняках.

Як пише видання, не менш вражає список тих, хто взяв грошову компенсацію замість київської квартири. Тільки в період з 2002 по 2006 рік таким правом скористалися 138 парламентаріїв. Серед них і два найбагатших українці: Олександр Ярославський, чиї активи торік оцінювали у $940 мільйонів, і Олександр Фельдман ($291 мільйон).

Крім них гроші зі скарбниці взяли харківський губернатор Михайло Добкін, футбольний тренер Олег Блохін, колишній віце-прем'єр Іван Васюник і екс-голова МНС Віктор Балога.

У списку є також ціла низка соратників Віктора Ющенка, починаючи з колишнього голови НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка й закінчуючи співачкою Оксаною Білозір.

Чинні депутати на особисте житло вже не претендують, але готові витратити сотні мільйонів гривень на те, щоб забезпечити себе готельними номерами.

За даними видання, майже по $1,2 мільйона на одного депутата українські платники податків віддадуть за те, щоб 180 іногородніх депутатів упродовж п'яти років своєї каденції безкоштовно жили в Києві.

У цілому на житло для депутатів витратять більше ніж 160 мільйонів гривень.

За законом, відзначає журнал, депутати мають право розраховувати на безкоштовне житло в столиці, і майже 200 новообраних парламентарів у перші ж годинник роботи вирішили цією можливістю скористатися.

Апарат Верховної Ради схвалив проживання нардепів в окремих комфортабельних номерах у готелях "Київ", "Україна" і "Національний", розташованих у центрі столиці.

У списку тих, хто затребував собі готель, виявилися представники всіх ключових політсил, представлених у Верховній Раді.

У той же час їм не видадуть квартири за рахунок скарбниці, як робилося раніше. Це стане безпрецедентним випадком в історії українського парламентаризму, адже раніше депутати без проблем отримували безкоштовне житло.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...