Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція бачить за евроінтеграційними ідеями "апаратні ігри ПР"

Понеділок, 24 грудня 2012, 12:42

Представники опозиційних фракцій без ентузіазму сприйняли ініціативу Сергія Тігіпка про підтримку у Верховній Раді курсу європейської інтеграції України.

Втім, вони утрималися й від категоричної відмови голосувати за проект відповідної заяви, пише "Комерсант-Україна".

"Ми, звісно, теж вважаємо, що місце України – у родині європейських держав. Інша річ, що нам дуже важко ставитися позитивно до будь-якої ініціативи антиукраїнської більшості "регіоналів" і комуністів", - заявив депутат "Свободи" Юрій Сиротюк.

"До того ж евроінтеграційний курс України й без додаткових заяв уже закріплений законодавством", - додав він. 

Депутат від УДАРу Ірина Геращенко заявила, що для її партії євроінтеграція є пріоритетом, але "полягає, насамперед, у внутрішніх змінах в Україні, а не в політичних заявах".

"Давайте спочатку почнемо ухвалювати закони, які спрямовані на євроінтеграцію й необхідні на цьому шляху", - запропонувала вона.

"Сергій Леонідович (Тігіпко) ніколи не був завзятим евроінтегратором, він неодноразово робив заяви на підтримку Митного союзу. Тому мені здається, що дана ініціатива – це його спроба знайти себе в Партії регіонів після переформатування уряду", - заявила Геращенко.

"Те, що ми бачимо, – це апаратні ігри ПР, а не підтримка євроінтеграції", - упевнений і Сиротюк. 

Депутати Борис Тарасюк і Григорій Немиря, які курують європейський напрямок у "Батьківщині", утрималися від коментарів ініціативи Тігіпка.

Видання зазначає, що 3-сторінковий текст заяви, запропонованої Тігіпком, не містить жорстких вимог до органів влади, а передбачає лише низку загальних рекомендацій Кабміну (зокрема, про завершення підготовки угоди про асоціацію з ЄС до підписання й про її імплементацію), а також парламентським комітетам (про активізацію роботи зі впровадження в Україні європейського законодавства). 

Як пише газета, народні депутати поки не ознайомлені з цим документом, але "декілька одіозних пунктів" у ньому гарантують, що за проект заяви в запропонованій редакції опозиція не проголосує.

Зокрема, документ передбачає, що ВР підтримає масштабний перегляд зобов'язань України перед СОТ, хоча ця ініціатива Кабміну викликала критику в СОТ і ЄС. Так, пропонується доручити Кабміну "активізувати співпрацю з ЄС щодо поліпшення умов членства України в СОТ".

Також видання вважає, що опозиція не підтримає пункт про прохання в Євросоюзу технічної допомоги (фінансування) "на ефективну імплементацію КПК". 

Опозиція може висунути й додаткові вимоги – наприклад, про виконання вимог Європарламенту про звільнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування