Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

NDI закликає Україну переписати закон про вибори

Понеділок, 3 грудня 2012, 10:27

Національний Демократичний Інститут закликає Україну вдатися до переконливих кроків, щоб зміцнити суспільну довіру та вдосконалити виборчу систему країни.

Про це йдеться у післявиборчому звіті Інституту.

Зокрема, NDI рекомендує Україні внести зміни до законодавства про вибори, створити нові правила формування виборчих комісій, внести зміни до законодавства про засоби масової інформації для забезпечення багатоманітності медіа-середовища.

Крім того, українцям рекомендують пришвидшити розгляд заяв про випадки порушень виборчого процесу і покарати відповідальних осіб та створити "незалежну експертну комісію" для вивчення питання зміцнення політичної участі жінок в Україні.

"Законодавча база для організації виборчого процесу має розроблятися шляхом відкритого діалогу, в результаті якого буде застосовано рівний підхід до всіх політичних конкурентів", - йдеться в звіті.

Крім того, наголошують в NDI, зміни до виборчого законодавства мають прийматися виключно консультативним та прозорим шляхом за повноцінної участі політичних партій, спостерігачів за виборами та інших громадян. А будь-які подальші зміни до виборчого законодавства мають прийматися завчасно, за рік до виборів, яких ці зміни стосуватимуться.

"Процедури формування виборчих комісій, зокрема ЦВК, ОВК та ДВК, мають відбуватися таким чином, щоб органи були політично неупередженими та професійними", - йдеться у звіті.

Що стосується медіа, то в NDI наголошують, що політичні партії та кандидати повинні мати безперешкодний доступ до ЗМІ. Крім того, політичні новини повинні надавати широкий спектр думок й прагнути до неупередженості і збалансованості, "особливо на державних ЗМІ".  

В NDI наголосили, що парламентські вибори характеризувалися нерівною конкурентною боротьбою між партіями та кандидатами, зловживанням адмінресурсом, незбалансованим висвітленням партій у засобах масової інформації, підкупом виборців.

Крім того, до участі у виборчому процесі не були допущені "політично вмотивовані ув'язнені" екс-прем'єр Юлія Тимошенко та екс-міністр МВС Юрій Луценко.

"Несприятливе передвиборче середовище та післявиборчі проблеми зі встановлення результатів спотворили вибори та викликають стурбованість тим, що офіційні результати виборів не повністю відображають волю виборців", - зазначили в NDI.

Національний Демократичний Інститут – це неприбуткова, позапартійна організація, що підтримує та зміцнює демократичні інститути в усьому світі шляхом посилення громадської участі, збільшення рівня відкритості та відповідальності уряду.  

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: