Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США схвалили "закон Магнітського". Росія каже, що це абсурд і готує відповідь

Четвер, 6 грудня 2012, 19:29

Верхня палата Конгресу США в середу ухвалила "закон Магнітського" в ув'язці зі скасуванням поправки Джексона-Веніка.

Прийнята версія законопроекту, схвалена раніше в Палаті представників і передбачає візові та фінансові санкції щодо російських чиновників, причетних, на думку Вашингтона, до смерті юриста Сергія Магнітського і до інших порушень прав людини.

Таким чином, у разі схвалення законопроекту в сенаті, він негайно буде переданий на підпис президентові США Бараку Обамі.

Не пізніше, ніж через 120 днів після ухвалення законопроекту, президент США повинен надати список людей, які, на його думку, причетні до затримання, тортур і смерті Магнітського, намагалися приховати факт події, витягли з цього фінансову вигоду, або ж брали участь у злочинній змові, який Магнітський розкрив.

Відповідно до законопроекту, в "чорний список" також увійдуть особи, які несуть відповідальність за позасудові вбивства, тортури та інші грубі порушення прав людини, скоєні проти осіб, які хотіли розкрити нелегальну діяльність з боку російських чиновників, отримати, здійснити, захистити або просувати такі права і свободи, як свобода віросповідання, свобода слова, свобода асоціацій, свобода зборів і право на справедливий суд та демократичні вибори.

У тексті законопроекту також наголошується, що, по мірі надходження нової інформації, президент може додавати в список нові імена.

Щодо осіб, які увійдуть до "чорного списку" будуть застосовані візові санкції, а їхні рахунки і всі операції по майну та правам у майні будуть заморожені.

Зі списку згодом можуть бути виключені імена осіб, якщо вдасться довести, що вони не були залучені до діяльності, через яку їх включили в цей список.

У свою чергу Міністерство закордонних справ Росії назвало "спектаклем в театрі абсурду" рішення американського Сенату, "яке під надуманими приводами вводить візові та фінансові санкції проти деяких російських громадян".

"Чи то у Вашингтоні забули, який зараз рік, і думають, що "холодна війна" не закінчилася. Чи то сенатори настільки захопилися самопіаром, що ігнорують очевидне: кожна країна і так може закривати в'їзд на свою територію, кому вважає за потрібне, для чого не потрібно ніяких особливих законодавчих актів", - йдеться в коментарі МЗС.

У міністерстві зазначили, що "дивно і дико чути звернені до нас правозахисні претензії з боку політиків саме тієї держави, де в 21 столітті були офіційно легалізовані тортури і викрадання людей по всьому світу".

У МЗС висловили припущення, що "за упередженим до безглуздості підходом, що практикуються в Конгресі США, проглядається лише мстиве бажання порахуватися за принципову, послідовну лінію Росії у світових справах на користь неухильного дотримання міжнародному праву".

"Доводиться знову нагадати гіперактивним супротивникам нормального розвитку російсько-американських відносин: їх зусилля виглядають жалюгідно. Тим не менш, відповісти російській стороні доведеться", - підкреслюється в коментарі.

"Ми не хочемо відмовлятися від позитиву в наших двосторонніх відносинах, який не без зусиль, але був напрацьований за останні роки. Але слід усвідомлювати, що схвалений сенатом закон вельми негативно позначиться на перспективах двостороннього співробітництва. Відповідальність за це, зрозуміло, цілком і повністю лягає на США", - йдеться в коментарі МЗС РФ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...