ПАРЄ рекомендує Україні створити ще один орган

Вівторок, 22 січня 2013, 16:18

Україні рекомендовано створити національний орган, відповідальний за виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це йдеться у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, яку було проголосовано у вівторок у Страсбурзі в рамках пленарного засідання сесії ПАРЄ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За резолюцію проголосувало 100, проти 1, утрималося 5.

Доповідачем від Комітету з правових питань та питань прав людини виступає народний депутат фракції Партії регіонів Верховної Ради Сергій Ківалов.

Такі ж рекомендації стосуються Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії та Туреччини, які зазначені як країни з "величезними структурними проблемами".

У документі зазначено, що держави-учасники поряд із ЄСПЛ і Комітетом міністрів несуть "основну відповідальність" за ефективне застосування на національному рівні Європейської конвенції з прав людини.

"Комітет із правових питань та питань прав людини висловлює жаль у зв'язку з тим, що ЄСПЛ як і раніше перевантажений великою кількістю повторюваних справ із широко поширеними порушеннями у національних правових системах і закликає держави-учасники Конвенції створити стратегії та плани дій для боротьби з їхніми структурними проблемами, внести зміни до законодавства відповідно до прецедентного права ЄСПЛ", - зазначається у висновках проекту резолюції.

Також країнам рекомендовано розглянути питання про створення національного органу, відповідального "виключно за виконання рішень суду". "Крім цього, національні парламенти мають брати активну участь у реалізації цих рішень і, зокрема, у виявленні структурних недоліків", - йдеться у висновках проекту резолюції.

Рада Європи також закликала уряди "збільшити тиск та вжити більш жорстких заходів у разі зволікань і постійних недотримання постанов суду".

Голосування резолюції відбудеться після дискусії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування