Януковича визнали видатним поляком

Четвер, 24 січня 2013, 12:26

Президент України Віктор Янукович потрапив до списку 170-ти найвідоміших поляків і людей із польським корінням, діяльність яких "виходить за межі Польщі".

Відповідний список публікує польська організація "Polski Network".

До нього Янукович увійшов як "український політик (Партія регіонів), науковець, професор економії та права; прем’єр України у 2002-2005 і 2006-2007 роках; із 2010 року президент України", пращури якого по лінії батька були поляками й католиками.

У короткій біографії уточнюється, що бабуся чинного президента України по батьківській лінії народилася у Варшаві.

Також "Polski Network" зазначає, що Віктор Федорович Янукович "є противником офіційного визнання партизан з УПА та ОУН".

Раніше ходила інформація, що рід Януковичів походить із білоруського села Януки. Бабуся Януковича була родом із Вільнюса, а дід і прадіди по батьківській лінії – литовськими поляками.

Сам Віктор Янукович на початку 2011 року говорив, що він має польське коріння.

"Мій дід та прадіди були литовськими поляками, католиками. Лише мій батько народився у Донбасі, де одружився із жінкою з Росії. Усі інші мої предки походили з Польщі", - заявляв тоді президент.

Янукович зазначав, що його бабуся розповідала, що народилася у Варшаві: "Її мама померла, а батько вдруге одружився – на литовській польці, яка мешкала у Вільнюсі".

"Після Жовтневої революції родина потрапила під Вітебськ у Білорусі, де бабуся вийшла заміж за мого діда, який проживав у Докшицях біля села Януки. Лише з Білорусії родина виїхала в український Донбас, де я і народився", - розповідав чинний президент.

При цьому Янукович не раз відвідував село Януки в Білорусі як батьківщину свого прадіда.

Крім Януковича, до списку відомих поляків потрапили: російський політик Сергій Ястржембський, білоруський економіст Ярослав Романчук, французька актриса Жюльєт Бінош, японський винахідник у галузі комп’ютерів Акіра Фухімото, а також один із засновників Apple Стів Возняк.

"Українська правда", "Коментарі"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування