Україна підписала газову угоду з Shell

Четвер, 24 січня 2013, 19:00

У Давосі в присутності президента України та прем’єр-міністра Нідерландів підписано газову угоду між Shell та компанією "Надра Юзівська".

Про це передає "УНІАН".

Як зазначається, з української сторони угоду підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Фото Михайла Марківа

Звертаючись до прем’єр-міністра Нідерландів, Янукович наголосив, що зараз він був свідком чудової події.

"Ми стали близькими людьми, майже родичами, тепер у нас є спільна відповідальність. Ми сьогодні народили нову справу", - зауважив Янукович.

Він зауважив, що сьогодні чудовий привід сказати, що відносини двох країн та компанії Shell, штаб-квартира якої знаходиться в Нідерландах, будуть лише розвиватися.

У свою чергу Рютте дав високу оцінку компанії Shell, зауваживши, що вона хоч і була заснована дуже давно, але підтримує новітні технології розвитку та інвестує в різних країнах цікаві та перспективні проекти.

Перед підписанням угоди в інтерв’ю журналістам президент наголосив, що ця угода є вигідною для України.

"Вигідно, тому що це інвестиції, вигідно, тому що за рахунок цих інвестицій ми будемо збільшувати власний видобуток газу, вигідно, тому що ми будемо створювати нові робочі місця, вигідно, тому що ми будемо піднімати рівень економіки і за рахунок цього будемо збільшувати дохідну частину бюджету", - сказав Янукович.

Як відомо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, анонсуючи підписання газової угоди між Україною і Shell повідомив, що Україна може вийти на профіцит видобутку газувже через п'ять років за умови активізації видобутку цієї сировини на власній території.

"Ми зараз можемо лише прогнозувати, за оптимістичним сценарієм компанії Shell, це близько 20 млрд кубічних видобутку на рік, за песимістичним - не менше 7-8 мільярдів кубічних метрів на рік ... Якщо ми досягнемо оптимістичного сценарію, це повністю вирішить питання дефіциту, який зараз є в нашій державі, і навіть вийдемо на профіцит", - сказав міністр, додавши, що на такий рівень видобутку вуглеводнів можна вийти через 5 років.

Також він зазначив, що підписання угоди дозволить Україні залучити інвестиції в обсязі близько 10 млрд доларів.

Нагадаємо, 23 січня Кабмін схвалив проект угоди про розділ продукцііот видобутку сланцевого газу на Юзівської площі між Україною, компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investment BV і "Надра Юзівська".

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...