МЗС: оцінки ОБСЄ щодо українських виборів мають "політичне забарвлення"

Четвер, 3 січня 2013, 18:14

Деякі оцінки, що містяться в остаточному звіті ОБСЄ щодо парламентських виборів в Україні, носять "помітне політичне забарвлення".

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ щодо остаточного звіту спостережної місії Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ за парламентськими виборами.

Як заявили в МЗС, в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відзначається створення належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів, високо оцінюється функціонування реєстру виборців, наголошується на активному характері передвиборчої кампанії.

Водночас у звіті вказується на недоліки, виявлені міжнародними місіями у ході моніторингу парламентських виборів.

"Ми свідомі того, що виборчий процес в Україні, як й у будь-якій іншій демократичній державі, не позбавлений вад та потребує подальшого удосконалення. У цьому контексті важливими для нас є конкретні рекомендації, що містяться в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ", - йдеться у заяві.

"Українська сторона врахує їх у своїй роботі з покращення виборчого законодавства та приведення його у повну відповідність до найвищих міжнародних норм і стандартів", - наголосили у МЗС.

"У той же час вимушені констатувати, що деякі оцінки, що містяться в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ щодо парламентських виборів в Україні, носять помітне політичне забарвлення", - заявили у відомстві.

МЗС розраховує, що "така авторитетна міжнародна інституція у сфері спостереження за виборами, якою є БДІПЛ ОБСЄ, неухильно дотримуватиметься власних декларованих неупереджених та професійних підходів до процесу виборчого моніторингу".

"Зважаючи також на кардинальні розбіжності, що спостерігалися впродовж останнього часу в оцінках різних спостережних місій виборчих процесів як в Україні, так і в інших державах світу, закликаємо БДІПЛ до більш активної ролі у просуванні єдиних стандартів виборчого моніторингу на просторі ОБСЄ", - йдеться у заяві.

Як відомо, раніше місія спостерігачів ОБСЄ розкритикувала вибори в Україні.

Зокрема, віце-президент ПА ОБСЄ Вальбурга Габсбурґ Дуглас заявила: "У нашій спільній заяві ми можемо стверджувати, що вибори характеризувалися браком вільних умов для учасників виборів, зловживанням адмінресурсом, браком збалансованого висвітлення у ЗМІ".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...