Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кармазін збирається відібрати депутатський мандат і в "регіонала"

Понеділок, 11 лютого 2013, 09:46

Екс-депутат Юрій Кармазін планує найближчим часом оскаржити результати виборів у 59-му окрузі Донецької області, де переміг "регіонал" Олександр Васильєв.

Про це сказав прес-секретар Кармазіна Олексій Оскер газеті "Комерсант-Україна", коментуючи рішення Вищого адмінсуду про позбавлення мандатів позафракційних депутатів Павла Балоги й Олександра Домбровського.

Адвокат Павла Балоги Роман Поворозник відзначив порушення в ході розгляду позову.

"У Кодексі адміністративного судочинства встановлені терміни, протягом яких можна оскаржувати ті чи інші рішення – це 5 днів. Граничним терміном звернення до суду було 27 листопада 2012 року. Не може бути якихось обставин, за яких цей термін міг бути продовжений", - заявив він.

Однак Оскер пояснив, що терміни приймання позову були продовжені у зв'язку з розслідуванням міліцією фактів фальсифікації виборів.

"Ми звернулися (до МВС) одразу після виборів, але чомусь розслідування йшло дуже довго, а до суду ми прийшли, щойно зібрали всі докази", - пояснив прес-секретар Кармазіна.

Як відомо, Вищий адміністративний суд 8 лютого оголосив рішення за позовом Кармазіна, який заявив про фальсифікацію виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область).

Суд позбавив Домбровського й Павла Балогу статусу і повноважень народних депутатів, визнав неможливим установити достовірно результати виборів в округах №11 і №71 і зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Згідно з законом "Про вибори народних депутатів", повторні вибори призначаються в одномандатних округ у випадку визнання виборів депутатів такими, які не відьулися, або якщо особа після обрання не отримала мандат.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив газеті: "Я не бачу жодних підстав для призначення як повторних, так і проміжних виборів ні в окрузі №71, ні в окрузі №11. Це судове рішення викликає в мене багато питань, на нього повинні звернути пильну увагу у Вищій раді юстиції".

"Уже пройшли всі мислимі й немислимі терміни від дня голосування. На якій підставі суд приймає до провадження таку справа й виносить рішення, мені невідомо. Подібні рішення перебувають за рамками права й Конституції", - заявив він.

Магера повідомив, що у ЦВК визначаться з подальшими діями цього тижня, після того як отримають повний текст рішення суду. 

Суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра назвав рішення ВАС суперечливим і зазначив, що воно створює небезпечний прецедент.

"Опозиція правильно робить, що боїться. Це справді може бути небезпечний прецедент, який дозволить переглядати всі депутатські мандати", - сказав він. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...