Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні загрожують економічні санкції за піратство

Понеділок, 11 лютого 2013, 10:02

Україні загрожують економічні санкції після присвоєння їй статусу "пірата № 1" в світі.

Про це йдеться в статті Комерсант-Україна.

Міжнародний альянс інтелектуальної власності у своєму щорічному звіті назвав Україну пріоритетною країною, яку Торгова палата США повинна включити в список держав, де систематично порушуються авторські права.

Альянс також визнав український уряд найбільшим споживачем нелегального програмного забезпечення в країні.

В якості підтвердження наводиться такий факт: у бюджеті на 2013 рік на закупівлю ПЗ для держустанов відведено 100 млн грн. Це становить 10-20% від необхідної суми, якщо ПЗ буде ліцензійним. Більше того, уряд вже заявив про плани скорочення навіть цього бюджету.

Проте найбільше в IIPA незадоволені сайтом ex.ua, який, на їхню думку, відповідальний за розповсюдження половини всього нелегального контенту в Україні.

При цьому, як переконався альянс в минулому році, держава не може впоратися з ситуацією.

"Для американської асоціації незрозуміло, як таке можливо: ex.ua, який щорічно потрапляє в усі списки найбільших піратських сайтів, не просто визнаний невинуватим, але на його захист виступив народний депутат - син чинного президента", - пояснив керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк.

Тепер на підставі рекомендацій IIPA і консультацій з правовласниками Торгова палата США сформує так званий звіт 301.

Країни, що потрапили до нього, виключаються з "Загальної системи привілеїв" (GSP) - програми американського уряду з підтримки економічного зростання країн, що розвиваються, в рамках якої в США безмитно ввозиться 3,4 тис. видів товарів із 140 країн.

Як вказують в IIPA, завдяки GSP за 11 місяці 2012 року українська продукція на $70 млн була ввезена до США безмитно.

Отримання статусу пріоритетної країни робить застосування санкцій практично вирішеним питанням, вважають експерти.

"Подібний статус IIPA застосовував щодо України в 2001 році. Відразу після цього США виключили країну з програми GSP до 2006 року", - зазначив партнер юридичної фірми "Трайдент" Дмитро Гузій.

Зараз США знову будуть розглядати пропозицію IIPA і після консультацій з українським урядом та правовласниками винесуть вердикт - швидше за все, негативний для України, вважає він.

"Як би ми не намагалися вести переговори, у США тепер є залізний аргумент - вони вже два роки попереджали нас про можливість такого результату", - додав Крайняк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування