До Євросуду подано позов з вимогою оголосити вартість землі Януковича у "Межигір'ї"

Середа, 20 лютого 2013, 19:36

"Українська правда" подала до Європейського суду з прав людини щодо відмови влади розголосити вартість ділянки, яку президент Янукович купив у "Межигір'ї".

Про це у середу повідомив журналіст Сергій Лещенко у своєму блозі.

"Документи до Євросуду були подані у вівторок", - уточнив він.

 

Як відомо, "Межигір'я" Януковича, за документами, розподілено між двома суб'єктами. 137 гектарів перебувають у оренді міфічної фірми "Танталіт", яка належить трасту з Ліхтенштейну через британську та австрійську прокладки.

Другим власником "Межигір'я" є сам Янукович. Спочатку він орендував земельну ділянку площею 1,76 га, а після обрання президентом в 2010 році став власником цієї землі.

Влітку 2011 року журналіст звернувся до Вишгородської районної адміністрації – на підставі нового закону "Про доступ до публічної інформації" повідомити вартість продажу цих 1,76 га президенту Януковичу.

Продавцем землі була саме адміністрація, оскільки ділянка перебувала в державній власності.

Чиновники відмовилися надати інформацію, заявивши, що вона конфіденційна. Потім вони почали вимагати нотаріально завірений дозвіл Януковича повідомити цю суму. Вони не розголосили навіть дату, коли була придбана ця ділянка.

Після серії відмов надати вартість землі, журналіст оскаржив дії Вишгородської райадміністрації у суді. За півтора роки програв три українських інстанції – і от тепер подав заяву до Європейського суду з прав людини.

"Ми вимагаємо визнати дії органів української влади порушенням 10 статті Європейської конвенції прав людини: "Кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів", - уточнив Лещенко.

Юридичну підтримку у зверненні до Євросуду надає Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Представником у Європейському суді буде адвокат Едуард Марков.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: