Опозиція внесла законопроект про захист персональних даних по-європейськи

Четвер, 21 лютого 2013, 17:18

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який приводить законодавство щодо захисту персональних даних у відповідність до стандартів ЄС та Ради Європи.

Автори законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення окремих положень системи захисту персональних даних (реєстраційний номер - №2282-1) – депутати"Батьківщини" Андрій Шевченко та Григорій Немиря.

"Ми хочемо навести порядок у поводженні з персональними даними українців, - пояснив Шевченко.

"Сьогодні закон з одного боку ускладнює життя бізнесу, який працює з персональними даними, а з іншого – лишає незахищеними людей, які не хочуть розголошення приватної інформації про них", - додав він.

Як відомо, Євросоюз сформулював пакет умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Україною. Згідно із заявами міністра закордонних справ Леоніда Кожари, персональні дані – одна з трьох груп законів, ухвалення яких очікує ЄС.

"Ухвалення цього закону наблизить Україну до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Тому критично важливий швидкий розгляд цього законопроекту", - зазначив Немиря.

Розробку законопроекту координував Дмитро Котляр, експерт з антикорупційних питань.

Він підкреслив, що на відміну від зареєстрованого раніше урядового законопроекту, новий документ виписаний у суворій відповідності з рекомендаціями експертів Ради Європи та Євросоюзу.

Законопроект скасовує обов’язкову реєстрацію баз персональних даних і заміняє її на процедуру повідомлення – у випадках, коли йдеться про "чутливу" інформацію.

Пропонується також передати контроль захисту персональних даних від органів виконавчої влади до Уповноваженого з прав людини.

Очікується, що Рада ЄС, яка повинна узгодити підписання Угоди з Україною, розгляне українське питання у червні. Саміт Україна-ЄС, на якому можливе підписання Угоди, запланований на листопад 2013 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...