Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче максимально добродушно вирішити газове питання - Марков

П'ятниця, 8 лютого 2013, 09:07

Вступ до Митного союзу дозволить Україні не платити штраф за недобір газу та отримати нижчу ціну на російське паливо.

Про це заявив російський політолог, колишній депутат Держдуми від партії "Єдина Росія" Сергій Марков в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Він наголосив, що, за угодою, Україна має платити за недобір газу за принципом "бери або плати", а від тих країн, для яких Росія пом’якшила умови договорів, "Росія чи "Газпром" отримали інші преференції… і, очевидно, Росія щось пропонувала і Україні".

"На жаль, українські колеги, які перебувають під сильним тиском зовнішніх джерел, відмовляються отримувати мільярди доларів за рахунок приєднання до Митного союзу", - констатував він.

За словами російського політолога, українська влада намагається зберегти багатовекторність "в умовах, коли ця багатовекторність втрачає свій базис", і коли "двері для вступу до ЄС вже тісно зачинені".

На запитання, в обмін на що Росія може погодитися змінити контракти від 2009 року, Марков заявив: "Раніше Росія могла б піти на такі домовленості, якби їй передавалася під контроль газотранспортна система. Зараз українська ГТС Росії вже не потрібна".

"Якщо ж Україна вступає до Митного союзу, у цьому випадку правила цієї організації вимагають значної зміни формули ціни на газ для України", - сказав екс-депутат Держдуми.

Марков стверджує: "Україна не відмовляється вступати до Митного союзу. Ми знаємо, що абсолютна більшість українських громадян хочуть, щоб Україна приєдналася до Митного союзу. А демократія це тоді, коли влада виконує волю більшості".

"Ми віримо, що вороги української демократії, які сидять у Брюсселі та Вашингтоні хочуть, щоб українська влада слухала не український народ, не український бізнес, а слухала своїх господарів. Ми віримо, що українська влада ухвалить рішення на користь народу", - заявив російський політолог.

"Можна буде вирішити питання щодо семи мільярдів через якісь інші варіанти, але зараз мені навіть нічого такого не спадає на думку. Вони можуть бути хитромудрими, але у будь якому випадку вони будуть гіршими, ніж вступ до Митного союзу", - сказав Марков.

"Що ж стосується зміни контракту, то це також можливо без вступу до Митного союзу, але у будь-якому випадку це буде погано для України", - додав він.
 
Марков також сказав, що "є можливість йти у Стокгольмський арбітражний суд, але ми розглядаємо український уряд як дружній, Віктора Федоровича Януковича як дружнього нам політика, тож ми б хотіли б у максимально добродушній обстановці вирішувати питання".

"Я не розумію, чому керівництво України не може знайти у собі політичної волі, скинути зі своїх плечей ворогів і ухвалити рішення щодо вступу до Митного союзу, яке все-одно буде ухвалене, але ухвалене пізніше, і на більш жорстких умовах", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування