Голова КВУ вважає, що Балога і Домбровський все одно залишаться депутатами

Субота, 9 лютого 2013, 12:52

Рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення Павла Балоги і Олександра Домбровського статусу народних депутатів не матиме практичних наслідків.

Таку думку висловив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко агентству "Інтерфакс-Україна".

"За логікою, рішення суду потрібно виконувати, але я не думаю, що воно автоматично зупинить повноваження цих депутатів. Думаю, будуть подальші політичні та юридичні суперечки. Тобто, це швидше елемент морально-психологічного тиску, який навряд чи завершиться позбавленням мандатів цих депутатів", - заявив Черненко.

Голова КВУ зазначив, що результати виборів в округах № 11 і 71, де були обрані зазначені депутати, дійсно були спірними, але терміни їх оскарження, встановлені законом, вже пройшли.

"Взагалі незрозуміло, звідки взялася це справа, оскільки навіть якщо було відповідне подання, то суд не мав права його розглядати", - підкреслив експерт.

У той же час, за його словами, дане рішення ВАСУ є першим прецедентом, коли суд скасовує повноваження депутатів, що вже прийняли присягу.

"Не Верховна Рада, а саме суд. Тобто, в Україні таких прикладів не було, і думаю, що це справа небезпечна саме створенням такого прецеденту, тому що, якщо ці депутати будуть позбавлені мандатів, то тоді можна буде зробити це і з будь-яким іншим депутатом", - підкреслив голова КВУ.

Разом з тим, на розгляді Вищого адміністративного суду станом на вечір п'ятниці ніяких позовів, подібних тому, за яким Балогу і Домбровського позбавили мандатів, немає.

"Станом на п'ятницю ніяких подібних позовів до Вищого адмінсуду не надходило", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі суду в суботу, відповідаючи на питання про те, чи був позов Юрія Кармазіна, Євгенія Угля і Анатолія Дацького, що стосується позбавлення депутатських повноважень Балоги і Домбровського, єдиним.

При цьому в прес-службі ВАСУ акцентували увагу, що в п'ятницю суд оголосив лише вступну та резолютивну частини рішення, а на виготовлення повного тексту (з мотивувальною частиною) у суду є максимум 5 днів. Тобто до середи, 13 лютого, включно буде відомо, якими нормами мотивувався ВАСУ при винесенні даного рішення.

У суді також підкреслили, що дане рішення набуває чинності з моменту його оголошення, є остаточним і оскарженню не підлягає.

Між тим, в прес-службі міністерства юстиції утримуються від будь-яких коментарів щодо цього судового рішення.

Як повідомлялося, ВАСУ в п'ятницю визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 (Вінниця) та № 71 (Закарпатська обл.), де обрані відповідно Домбровський і Балога, визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу, а також зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News