Рибак пропонує розширити права Верховного суду

Понеділок, 11 березня 2013, 10:24

Спікер Верховної Ради Володимир Рибак вважає, що потрібно поставити питання про включення Верховного Суду до переліку суб’єктів, які можуть пропонувати зміни в Конституцію.

Про це він заявив виступаючи у понеділок на урочистому засіданні з нагоди 90-річчя Верховного Суду, повідомили в прес-службі парламенту.

"Таке право Верховного Суду існувало до 1996 року. Адже практика свідчить, що сегмент діяльності суддів у законодавстві дуже широкий, а ініціативи Верховного Суду України щодо модернізації правової системи і конкретних законів, як ніколи будуть корисні для єдиного законодавчого органу", - сказав Рибак.

Рибак також наголосив на важливості модернізації статусу Верховного суду.

"Насамперед, це стосується розширення доступу до правосуддя, забезпечення максимальної відкритості у діяльності судів...", - сказав він.

"Тому разом з Верховним Судом ми (Верховна Рада - УП) повинні удосконалити кримінальне, цивільне і господарське процесуальне законодавство, враховуючи особливості професії судді", - вважає Рибак.

За його словами, парламенту та Верховному Суду слід спільними зусиллями вдосконалити механізм кваліфікаційного відбору претендентів і призначення суддів безстроково, забезпечити юридичні гарантії об’єктивного відправлення правосуддя за участю ефективної адвокатури, створити умови впровадження для громадян Закону про безоплатну правову допомогу.

Як відомо, нинішній голова Верховного суду Петро Пилипчук подав у відставку ще у вересні 2012 року. Проте досі парламент не прийняв його відставку, а Пилипчук, досягши пенсійного віку, займає головне суддівське крісло країни.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...