Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада вирішила повторити референдум 2000 року?

Неділя, 17 березня 2013, 15:56

Громадські організації Харкова і Херсона вимагають розпуску парламенту, а також виступають за скасування депутатської недоторканості і зміни політичної системи на всеукраїнському референдумі.

Про це повідомляють у неділю УНІАН та державне агентство Укрінформ.

Так, відповідна резолюція вже підготовлена ​​для затвердження на Конференції громадських організацій членів "Єдиної соціальної мережі", яка відбудеться 19 березня в Харкові.

"З моменту обрання Верховної Ради України пройшло більше чотирьох місяців, однак вищим законодавчим органом його конституційні функції не виконуються, життєво важливі для країни закони не приймаються. Кабінет міністрів України в таких умовах не може повноцінно працювати і виконувати функції найвищого органу виконавчої влади. Законодавча та вся вертикаль державної виконавчої влади в країні фактично паралізована", - йдеться в проекті резолюції.

Якщо на вимогу громадських організацій президент не розпустить Верховну Раду, планується створення ініціативної групи для проведення всеукраїнського референдуму, на який будуть винесені питання скорочення чисельності народних депутатів до 300, запровадження другої палати парламенту, повного скасування депутатської недоторканності, а також проведення позачергових виборів виключно за мажоритарною системою.

Також УНІАН з посиланням на сайт "Наш город" повідомляє, що херсонські громадські організації, що представляють Всеукраїнське товариство політв'язнів і репресованих, Організацію солдатських матерів України, Лігу ділових і професійних жінок, Фонд "Міжнародне партнерство" та інші підтримують своїх харківських колег з громадського сектору, які 19 березня будуть вимагати розпуску парламенту.

Як відомо, на всеукраїнський референдум 16 квітня 2000 року виносилися схожі питання: про можливість дострокового припинення президентом повноважень Верховної Ради, якщо протягом місяця не буде сформовано постійно діючу парламентську більшість; про зменшення до 300 осіб чисельності народних депутатів; про обмеження депутатської недоторканності; про створення двопалатного парламенту.

Тоді референдум було ініційовано президентом Леонідом Кучмою і організовано ЦВК на основі "народної ініціативи" населення усієї країни.

Проте ця "ініціатива" була розкритикована як намагання олігархів із оточення Кучми зберегти владу і перешкодити Вікторові Ющенку, який на той момент був популярним політиком, перемогти на наступних президентських виборах. Опозиція дуже довго намагалася оскаржити законність цього референдуму, нагадує Вікіпедія.

Народ України дав ствердну відповідь на усі чотири поставлені питання, проте відповідні зміни до законодавства так і не було внесено Верховною Радою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: