Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Журналісти світу застерігають Кузьміна від покарання за наклеп

Середа, 20 березня 2013, 14:37

Міжнародна і Європейська федерації журналістів застерігають Україну від нової спроби запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Про це повідомляє Комітет Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ).

"Журналісти організацій, як ЄФЖ, й міжнародні організації такі, як Рада Європи та ОБСЄ, намагаються покласти край кримінальному переслідуванню за наклеп по всій Європі", -  сказав президент ЄФЖ Арне Кьоніг.

"Наша позиція зрозуміла: кримінальні закони про наклеп є не тільки непропорційними, але вони також мають стримуючий ефект для  готовності і здатності  журналістів робити свою роботу ефективно", - додав він.

Як відомо, 18 березня перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін заявив про бажання запровадити кримінальну відповідальність за наклеп і намір внести зміни до законодавства за нинішньої каденції парламенту.

Партнерські організації МФЖ і ЄФЖ в Україні, Незалежна медіа-профспілка і Національна спілка журналістів України вказують, що аналогічна пропозиція була сприйнята дуже негативно восени минулого року і призвела до масових протестів журналістської спільноти.

Вони попереджають, що нова спроба викличе ще негативнішу реакцію журналістів.

"Ми підтримуємо акції протесту українських журналістів у цій боротьбі", - сказав президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела.

"Кожна спроба нав'язати кримінальну відповідальність за наклеп є прямою загрозою для професійних журналістів, які намагаються викрити хабарництво, корупцію, і кумівство в Україні", - сказав він.

НМПУ вважає, що питання про наклеп може бути вирішено відповідно до чинного законодавства і що немає ніякої необхідності внесення змін в існуючі закони.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування