Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна в березні практично не закуповувала газ у Росії

Четвер, 28 березня 2013, 16:08

Україна в березні цього року майже не закуповувала газ у Росії через неврегульованість цінового питання.

Про це заявив міністр енергетики й вугільної промисловості України Едуард Ставицький журналістам у четвер у Будапешті, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми перебуваємо в переговорах із російськими колегами. Але хочу зазначити, що впродовж березня ми практично не закуповували газ із території Росії. Це, у першу чергу, тому, що не вирішене питання щодо цінової позиції", - сказав він.

Ставицький зазначив, що Київ працює над збільшенням обсягів диверсифікаційних поставок газу в Україну й розраховує на те, що ці процеси вплинуть на позицію Росії щодо перегляду ціни газу для України.

Міністр сказав, що Україна планує закупити 7 млрд куб. м газу з Європи у випадку економічної доцільності, повідомляють "Українські новини".

"Якщо економічна ефективність дозволятиме нам купувати, ми це будемо робити", - заявив Ставицький.

Він зазначив, що з 28 березня почалися поставки природного газу з території Угорщини, які йдуть у рамках контракту між компанією RWE Supply&Trading (Німеччина) і НАК "Нафтогаз України".

"У нас підписаний контракт на поставку близько 5 млрд куб. м. Ціна складається на кожен день за північнонімецьким спотом, на даний момент ця ціна нижча за 380 доларів за 1 тис. куб. м", - сказав Ставицький.

За його словами, зараз технічна можливість поставок із Угорщини до України становить як мінімум 3-3,5 млн куб. м газу в добу, але протягом 1-2 місяців ця можливість може збільшитися до приблизно 15 млн куб. м на добу.

"Якщо порахувати – це не менше 5 млрд куб. м на рік", - заявив Ставицький.

Міністр додав, що через Польщу існує технічна можливість поставок 2 млрд куб. м на рік, однак опрацьовується технічна можливість збільшення обсягів.

"Але в часі це розтягується десь на 6 місяців", - сказав він.

Ставицький наголосив, що Україна працює над збільшенням обсягів поставок газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: