Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС: навчання російського флоту в Чорному морі - не щось нове

П'ятниця, 29 березня 2013, 09:50

Президента Віктора Януковича і міністра оборони Павла Лебедєва просять проінформувати про дотримання Росією закону в ході проведення навчань у Чорному морі.

Такі запити направив президенту і міністру депутат від "Батьківщини" Андрій Парубій, про що він повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook.

Як відомо, в четвер президент Росії Володимир Путін підписав указ про проведення великомасштабних військових навчань в районі Чорного моря.

Парубій просить повідомити про заходи, які здійснює українська сторона для контролю за дислокацією та переміщенням військових формувань Росії по території України.

"Через холуйську поведінку Януковича російські війська ведуть себе в Криму як у себе вдома", - зазначив депутат.

У свою чергу депутат від "Батьківщини" Анатолій Гриценко у своєму блозі на "Українській правді" написав, що "Росія має право, згідно з нашим законодавством, проводити навчання силами і засобами ЧФ РФ".

"Росія МЗС України попередила, причому завчасно, напевно раніше своїх військових", - запевнив він.

"Не бачу причин для такої стурбованості. Банан - іноді просто банан", - додав екс-міністр оборони.

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що російська сторона попередила Київ про намір провести військові навчання в Чорному морі за участю кораблів Чорноморського флоту, і ніяких підстав для занепокоєння з цього приводу немає.

"За даними, які ми отримали від нашого Міністерства оборони, російська сторона у відповідності з усіма двосторонніми угодами, укладеними Україною з РФ, завчасно сповістила українську сторону про проведення цих навчань", - повідомив в. о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Таким чином, згідно з інформацією МЗС, ніяких підстав для занепокоєння або переживань про проведення РФ навчань немає, оскільки всі процедурні моменти були дотримані.

Офіційний представник держдепартаменту США Вікторія Нуланд, яку цитує "Тиждень", відзначає, що "Росія вже проводила навчання в Чорному морі. Це не щось нове".

"У рамках ОБСЄ у нас є так званий віденський документ, що передбачає транспарентність у сфері безпеки між країнами-членами ОБСЄ. Так що, коли мова йде про навчання в Чорному морі, якщо чесно, чиї б вони не були, нас цікавить їх відповідність процедурам, передбаченим віденським документом", - сказала вона.

Українська правда, Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування