Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зими будуть суворими, а літо спекотне і зі зливами - науковець НАН

П'ятниця, 29 березня 2013, 13:54

Жителям України слід підготуватися до постійних суворих зим.

Про це заявила завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

"Узагалі, такі зими повторюватимуться... ну, і звичайно, зима (наступна) буде не гірша, ніж ця зима", - сказала вона.

Говорячи про прогноз, яким буде літо 2013 року, Мартазінова наголосила, що влітку слід очікувати "сильних злив і сильно спекотних днів".

"Це наша дійсність і наш сучасний клімат", - зазначила вона.

"Будуть ще такі явища (подібні до снігопаду 22-23 березня в Києві) і не одне. До цього нам і треба готуватися", - наголосила фахівець.

За її словами, екстремальні ситуації протягом літа "будуть неодноразово".

"Коли ви збираєтеся у відпустку, вам треба подивитися прогнози... тому що ситуації можуть бути дуже небезпечними", - застерігає метеоролог.

Мартазінова наголосила, що в результаті досліджень учені дійшли висновку, що над Україною, як і над іншими регіонами планети, проходять так звані "смуги тепла" - це тепло, яке піднімається від землі.

За її словами, такі смуги існують "в усі сезони з однаковою температурою в тому самому місці".

Вона також зазначила, що такі смуги тепла можуть існувати від двох тижнів до місяця на тому самому місці.

Експерт пояснила, що на межі такої смуги тепла скупчуються циклони.

"Ці смуги тепла несуть великі наслідки: від жаркого, сухого, спекотного літа, але також і різкі дощі зливового характеру", - сказала Мартазінова.

Вона також наголосила, що нинішні різкі кліматичні зміни не можна пов'язувати виключно з великим скупченням парникових газів у результаті діяльності людини.

"Глобальне потепління почало проявлятися з 1911 року, коли парникові гази не відігравали ніякої ролі... підвищення температури почало відбуватися за рахунок геофізичного, а не антропогенного чинника", - зазначила метеоролог.

Водночас, за її словами, атмосферна циркуляція призводить до певного балансування температури: період підвищеної температури змінюється періодом зниження температури.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування