На депутатські "перли" Верховна Рада витратила 2 мільйони

Вівторок, 5 березня 2013, 19:57

Український парламент видає стенограми своїх засідань у вигляді багатотомних збірок у золотому тисненні.

При тому, що всі стенограми одразу ж розміщуються онлайн на офіційному сайті Верховної Ради, написав у своєму блозі Сергій Лещенко.

"Відбувається це в 21 столітті, коли зникають цілі явища минулої "паперової" епохи, як журнал Newsweek та енциклопедія "Британіка". Але для Верховної Ради доба інтернету не наступила. Вони видали 21-томне видання стенограм засідань парламенту минулого шостого скликання, що існував з 2007 по 2012 рік", - зазначив журналіст.

Згідно з інформацією, наклад видання становив 800 екземплярів, вартість одного тому – 108 гривень.

 

"У підсумку, нікому непотрібна збірка коштувала бюджету майже 2 мільйони гривень. За цей час в лікарнях продовжували гинути люди через відсутність ліків", - додав Лещенко.

"При чому впадає в око не лише марнотратство парламенту, що витрачає 2 мільйони на золоті палітурки стенограм, але водночас повне нехтування вимогами прозорості в інших питаннях", - вважає він.

"Наприклад, на сайті ніколи не вивішуються стенограми засідань комітетів Верховної Ради. Якби в нас була така практика, то ні в кого не виникало би сумнівів, проводив комітет з питань регламенту засідання щодо Власенка чи ні", - зазначив журналіст.

"І, зрештою, саме на комітетах відбувається лобістський перерозподіл державних грошей. Але економити у Апараті парламенту не прийнято. Кошти ж то державні – значить нічиї", - підсумував він.

Водночас в апараті Верховної Ради пояснили, що "видання Стенографічного звіту пленарних засідань Верховної Ради відповідає теорії та практиці європейського парламентаризму, зокрема досвіду парламентів у виданні стенографічних звітів своєї роботи у продовжуваних серіях – літописах парламентських дебатів".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування