Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Енергоспівтовариство не може допомогти Києву з 7 мільярдами - директор

Середа, 6 березня 2013, 10:48

Енергетичне співтовариство не має механізмів, щоб допомогти Києву врегулювати суперечку з "Газпромом" про виплату штрафу в розмірі 7 мільярдів доларів за недобір газу.

Про це заявив директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що офіційний Київ так і не звернувся за будь-якою допомогою в цьому питанні.

Коментуючи ситуацію, що виникла і пов'язану з нею критику з боку українського керівництва, Копач знову повторив уже заявлену в листі президенту Віктору Януковичу позицію: "Секретаріат готовий допомогти Україні у вирішенні проблем настільки, наскільки це можливо".

"У цьому контексті необхідно зазначити два аспекти: ми повинні бути формально залучені в процес (врегулювання спору) компетентними українськими властями. Ми також обмежені і в наданні допомоги - ми не є інституцією з повноваженнями прийняття рішень і виконавчою владою, і навіть ще менше - для договірних відносин між стороною договору і третьою країною", - пояснив він.

Директор Секретаріату особливо відзначив той факт, що робота ЕС "присвячена, головним чином, впровадженню вже прийнятого законодавства".

Відповідаючи на запитання, що саме зможуть зробити експерти ЕС у випадку, якщо офіційний Київ таки звернеться із проханням про сприяння спірної ситуації, Копач сказав: "Основний обсяг роботи наших фахівців - це допомогти Стороні договору у сфері їх національного законодавства".

Директор Секретаріату також констатував, що й у ЕС "є довгий список відкритих питань до України".

"Це включає, серед іншого, перегляд існуючої моделі ринку газу, несправедливе і дискримінаційне поводження з інвесторами, зацікавлених у виробництві електроенергії з поновлюваних джерел енергії, шлях, яким потужності виділяються для транскордонної торгівлі електроенергією", - розповів він.

"Минулого тижня ми, наприклад, відкрили проти України справу за невиконання впровадження директиви про зменшення вмісту сірки у певних видах рідкого палива. Може бути, відкриття цієї справи і буде шляхом для початку конструктивного діалогу з українською владою", - підкреслив Копач.

Він також повідомив про наміри відвідати Київ у березні для зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування