Політологи впевнені, що метушню з Власенко затіяли для дестабілізації

Середа, 6 березня 2013, 14:25

Процес позбавлення Сергія Власенка депутатських повноважень потрібен був для дестабілізації роботи Верховної Ради і дискредитації парламенту.

Таку думку озвучив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції у середу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Все це зроблено для того, щоб дискредитувати і дестабілізувати Верховну Раду. Абсолютно очевидно було, що позбавлення Власенко мандата навіть спроба позбавити мандата, може призвести до чергового блокування. Це було прогнозовано. Що хотіли, те й отримали", - сказав він.

У той же час політолог додав: "Я не виключаю, що частина президентської команди, можливо, почала гру на перевибори, зокрема для того, щоб виправити дисбаланс у фракції Партії регіонів або у впливі на парламент".

На його думку, одна з причин позову про позбавлення Власенко повноважень полягає в тому, щоб виключити його як комунікатора з екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

"Він - один з небагатьох, хто фактично має доступ до Тимошенко. І тут важлива деталь: саме завдяки адвокатському статусу... Тому спроби позбавити його не тільки мандату, але й адвокатського статусу - це якраз спроба виключити його як комунікатора з Тимошенко і ослабити комунікацію Тимошенко із зовнішнім світом", - сказав експерт.

Фесенко також не виключає, що Власенко хочуть заарештувати, але, як стверджує політолог, це був би "помилковий і негативний варіант розвитку сценарію не тільки і не стільки для Власенко, скільки для самої влади".

Боротьба парламентської більшості з депутатами-сумісниками, на думку експерта, є реваншем.

"Якщо "Удар" вимагав персональне голосування, то більшість вимагає боротьби з сумісниками. Потрібно виконувати Конституцію. Ось вони (більшість) демонструють, що теж змагаються, борються за політичну справедливість у стінах Верховної Ради", - сказав він.

Фесенко вважає, що навіть якщо ВАСУ не позбавить Власенка депутатського мандата, проблема буде знята, але створено прецедент, який стане "міною уповільненої дії".

"Під цю Раду закладено вже кілька мін уповільненої дії: це і рішення про перегляд результатів виборів по двох округах, де переможцями були визнані Олександр Домбровський та Павло Балога... а інша міна уповільненої дії - це можливість судовим рішенням позбавляти депутатів мандатів. І ця проблема залишиться, навіть якщо буде локалізований конфлікт по Власенко", - сказав політолог.

У свою чергу директор Міжнародного інституту демократій, глава правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран зазначив, що для опозиції питання позбавлення повноважень Власенка є принциповим.

"Тому що якщо мандата позбудеться один депутат, то це означає, що будь-який депутат від опозиції може бути позбавлений мандата", - сказав він.

На думку Тарана те, що депутати більшості не намагаються розблокувати трибуну силовими методами, свідчить про те, що вони не хочуть, щоб суд забирав чийсь мандат.

"Не потрібно забувати, що між депутатами завжди була солідарність у питаннях депутатської недоторканності. Всупереч популістським заявам всіх політичних сил, що недоторканність треба скасовувати", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News