Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захист Тимошенко не знає, чи проситиме про допит своїх свідків у справі Щербаня

Середа, 17 квітня 2013, 21:49

Захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко поки не клопотатиме про допит у суді на стадії досудового слідства своїх свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня.

Про це заявив на брифінгу в середу захисник Сергій Власенко.

"Ні, не будемо", - сказав він.

Власенко зазначив, що свідків у захисту є багато, однак не уточнив, хто вони.

Власенко не зміг відповісти на запитання, чи захист клопотатиме про допити в суді на стадії досудового слідства свідків обвинувачення.

"Ми поки що не знаємо, чи будемо заявляти клопотання із допиту свідків обвинувачення, чи не будемо. Станом на сьогодні ми просто не знаємо, кого ми могли б допитати в судовому засіданні під час досудового слідства з тих свідків, кого допитала прокуратура, оскільки захист, як ми неодноразово говорили, станом на сьогоднішній день не має доступу до матеріалів справи всупереч вимогам закону, - сказав він.

"Усе ті ж 6 томів матеріалів справи захист тримав у руках із понад 50-ти, про які говорив Пшонка (генеральний прокурор України Віктор Пшонка)", - зазначив Власенко.

На його думку, проблеми з доступом захисту до матеріалів справи свідчать про пропагандистський характер процесу та нерівність сторін.

"Я ще раз наголошую, що свідомо створюються моделі пропагандистського характеру, а не юридичного. Немає жодної рівності сторін у цьому процесі. Немає жодної можливості проводити професійний захист, ґрунтуючись на матеріалах справи. Ми робимо це професійно, але ми це робимо, ґрунтуючись виключно на наших знаннях, іноді на нашій ерудиції, на нашому розумінні ситуації та аналізі зовнішніх факторів. Але ми не можемо цього робити, ґрунтуючись на матеріалах справи. У нас їх немає", - сказав Власенко.

Як відомо, члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви.

Злочинці втекли з місця події в автомобілі.

Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Щербаня, Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними Пшонки, Тимошенко і Лазаренко заплатили за вбивство Щербаня 2,8 мільйони доларів.

Наразі в Києві триває допит свідків у суді на стадії досудового засідання. Ці допити відбуваються за відсутності Тимошенко, хоча вона неодноразово заявляла про своє бажання брати участь у них.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: