Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк убезпечив себе від втрати "Батьківщини"

Вівторок, 23 квітня 2013, 09:59

Глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк убезпечив себе від можливої ​​відставки.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на копію положення "Про депутатську фракцію "Батьківщина" у Верховній раді VII скликання", затвердженому на засіданні фракції 16 квітня.

Цей документ суттєво ускладнює процедуру обрання та відкликання глави фракції, а також встановлює цілі і завдання народних депутатів "Батьківщини".

"Главою фракції вважається обраний (відкликаний) член фракції, за якого (за відклик якого) проголосувало більше ніж 2/3 членів фракції", - сказано в положенні.

За даними офіційного сайту Верховної ради, зараз у фракції "Батьківщина" числяться 95 осіб.

Таким чином, для відкликання Яценюка тепер необхідні голоси не менше 64 депутатів.

"Положення про діяльність фракції "Батьківщина" було затверджено в тій же редакції, в якій цей документ діяв у Верховній раді VI скликання. Його схвалили 89 народних депутатів, при цьому 2 утрималися", - повідомило джерело в керівництві фракції.

За його словами, з моменту заснування 12 грудня 2012 року фракція діяла без положення, а, отже, питання про відкликання голови було не врегульовано.

"У законі "Про регламент Верховної ради" сказано, що дії фракцій повинні ґрунтуватися на демократичності і не повинні суперечити Конституції та іншим законам. Це означає, що рішення про відкликання Яценюка за відсутності положення могло бути прийняте простою більшістю голосів (не менше 48 осіб)", - підкреслив співрозмовник.

Необхідність у підвищенні мінімального порогу голосів, необхідного для відставки Яценюка, виникла через загрозу перевороту всередині фракції.

Сам Яценюк вперше заявив про це на початку квітня, після того як фракцію покинули чотири народні депутати - Віталій Немилостивий, Ігор Скосарь, Роман Стаднійчук та Олег Канівець.

"Вказівку ​​про те, щоб зняти мене з керівництва фракцією, дав особисто Віктор Янукович, а виконавець цього сценарію - Андрій Клюєв", - заявляв він.

Після цього 5 квітня представники фракції "Батьківщина" підтвердили повноваження Яценюка.

Втім, тепер його соратники заперечують існування загрози його відставки.

"Ми продовжили дію положення, що мав силу в минулому скликанні! Ні про які інші причини, в тому числі пов'язані з планами влади змістити Яценюка, на засіданні мова не йшла", - заявив депутат від "Батьківщини" Павло Петренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: