Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В омбудсмена розробляють регламент прохань про помилування

Четвер, 25 квітня 2013, 16:56

Офіс обмудсмена розробляє спеціальні правила, які регламентують, у яких випадках він може клопотати про помилування ув'язнених.

Про це розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська під час телефонної лінії в газеті "Комсомольська правда", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Є норма Конституції, яка надає право президенту помилувати ту або іншу особу. Є присяга уповноваженого, яка визначена в законі й зобов'язує його діяти в інтересах захисту прав і свобод людини. І є підзаконний нормативний акт, зокрема, указ президента, яким регулюється, що звернутися до президента про помилування може тільки сам ув'язнений", - нагадала Лутковська.

"Оскільки указ президента є підзаконним нормативним актом, я не вважаю для себе можливим реагувати тільки на указ президента і не реагувати на пряму норму Конституції", - наголосила вона, роз'ясняючи свою позицію про клопотання щодо помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Лутковська звернула увагу на те, що "це був не перший раз".

"Ми вже до цього зверталися до комісії при президенті, підтримуючи клопотання особи, яка була засуджена", - додала омбудсмен.

Лутковська наголосила, що таким чином у офісі омбудсмена напрацьовано 2 варіанти роботи з комісією із питань помилування – або підтримка клопотання ув’язненого, або ініціювання самостійно таких клопотань.

"Зараз ми займаємося тим, що розробляємо спеціальні правила, у яких випадках ми будемо звертатися до президента, до комісії з помилувань, щоб самостійно ініціювати це питання", - повідомила вона.

За словами Лутковської, щойно відповідні правила і методики будуть розроблені, вони будуть офіційно опубліковані на сайті омбудсмена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: